Stor konstdonation nu tillgänglig

"Det blir stipendier i bild, musik, teater, dans och film"
1:28 min

Statliga konstnärsnämnden har fått tillgång till 60 miljoner kr som affärsmannen Per Gannevik testamenterade till nämnden då han dog 2011.

Det är en mycket stor donation det handlar om, säger nämndens chef Ann Larsson:

- Den är faktiskt oerhört stor. Vi känner på rak arm inte till någon så stor donation som har kommit till konstnärer den senaste tiden, och inte under överblickbar tid skulle jag säga.

Affärsmannen Per Gannevik intresserade sig mycket för konst, speciellt för svenska 1900-talskonstnärer som Vera Nilsson, Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén. Då han dog hade han testamenterat totalt 70 miljoner kr till tre olika statliga konstinstitutioner; 5 miljoner kr till Stockholms dramatiska högskola, 5 miljoner kr till Kungliga operan och 60 miljoner kr till konstnärsnämnden.

De två förstnämnda kunde använda pengarna ganska omgående men konstnärsnämnden behövde först bilda en stiftelse. Varför? Det bara var så enligt testamentet, säger Ann Larsson.

Nämnden delar varje år ut mellan 120 och 130 miljoner kr på konstområdet. Till det kommer nu kanske 2-3 miljoner kr i avkastning på de 60 miljoner kr som nu ska placeras, och pengarna blir nu stipendier, berättar Ann Larsson.

- Just nu kommer det att fördelas till fem stipendiater på en höjd av en halv miljon kronor styck. Ett till bild, ett till musik, ett till teaterområdet, ett till dansen och ett till filmen, säger hon.

Är det klart vilka stipendiaterna blir?

- Det är klart men det är väldigt hemligt. Det fördelas den 15 mars i Stockholm, svarar Ann Larsson.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".