Filminstitutets VD Anna Serner framför filmhuset i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Bråttom att rädda det svenska filmarvet

Med dagens takt skulle det ta 200 år att digitalisera svensk film. Det skriver Svenska Filminstututet i sitt budgetunderlag till regeringen där de ber om stöd.

Enligt EU-kommissionen måste film digitaliseras de närmsta 10 åren medan det finns  utrustning för att genomföra arbetet. Med Filminstitutets nuvarande tempo skulle det ta 200 år att digitaliser den svenska filmskatten. Därför vädjar man nu om stöd från regeringen.

– Sverige har en enastående filmhistoria som också på ett unikt sätt berättar om hela 1900-talet. Det är en självklarhet att dessa filmer ska finnas tillgängliga och kunna ses både här och i resten av världen. Det handlar om äldre filmer som man nu för första gången kan tillgängliggöra brett, men också om film från de senaste decennierna som nu faktiskt inte längre kan ses på bio om de inte digitaliseras. Nu finns en historisk chans att åstadkomma detta, men det är bråttom, säger vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

Budgetunderlaget som Filminstutuet har lämnat in gäller de verkasamheter som inte är finansierade genom Filmavtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".