1 av 2
Författraren Ma Thida dömdes till 20 års fängelse för att hon stöttade demokrati i Burma. Nu uppmuntrar hon andra författare att sluta med självcensur och allegorier, och att skriva vad de tänker och känner. Foto: Nils Horner/SR
2 av 2
Journalisten Kyaw Hsu Mon på Myanmar Times väckte uppmärksamhet när hon skrev en artikel om hur medierna i Burma, eller Myanmar som landet heter numera, undviker att rapportera om kontroverser i Aung San Suu Kyis parti NLD. Foto: Nils Horner/SR

Medier självcensurerar om Suu Kyi i Burma

Korrespondent Nils Horner rapporterar
2:48 min

Med demokratiseringen som pågår i tidigare militärdiktaturen Burma, eller Myanmar som landet heter numera, har medierna nu större frihet än de haft på ett halvsekel. Men ett ämne förblir känsligt -oppositionsledaren Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD verkar stå över kritisk diskussion i medierna.

Journalisten Kyaw Hsu Mon på Myanmar Times berättar att många journalister känner djup vördnad för Aung San Suu Kyi och dessutom är rädda för kritik från allmänheten om de skulle rapportera något ofördelaktigt om henne eller hennes parti NLD. Det har lett till att uppslitande interna strider, bland annat om nomineringar till nästa partikongress, och kritik mot hennes ledarstil knappast rapporterats alls i medierna här.

Kyaw fascinerades av självscensuren och skrev en artikel i Myanmar Times där hon intervjuade många inom media om avsaknaden av kritisk granskning av Suu Kyi och hennes parti.

Kyaw säger att det numera, ironiskt nog, är lättare att få officiella kommentarer från den civila regeringen, dominerad av exgeneraler, i huvudstaden Nay Pyi Taw än från NLD:s partihögkvarter här i Rangoon - hon fick aldrig något svar från NLD:s talesperson.

Than Htut Aung, chef för mediajätten Eleven Media, är en av få som uppmuntrar kritisk granskning av Suu Kyi; själv tycker han att makten i NLD är allför centraliserad kring henne och att partiet behöver få in nytt blod.

Författaren och läkaren Ma Thida, som 1993 dömdes till 20 års fängelse för sitt stöd för Suu Kyis aktivism har skrivit om det hon kallar "applådernas fängelse", med alltför okritiska hyllningar av Suu Kyi, som nu har en ny roll som politiker och av allt att döma aspirant på presidentposten 2015.

Ma Thida, som tillbringade några år som gästprofessor i USA, säger att censuren nu må vara borta, men många författare här fortsätter ägna sig åt självcensur eller är fast i en allegorisk berättarstil i stället för att skriva klart och tydligt vad de tänker.

- Vi måste överkomma vår rädsla, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".