Ölbacksteatern med stationshuset i bakgrunden. Foto: Gunnar Bohlin/SR

Synagogan som blev konsthall i Zilina

Gunnar Bolin har besökt Zilinas gamla synagoga som nu blir konsthall
1:32 min

I Zilina i norra Slovakien håller en synagoga byggd av Peter Behrens på att omvandlas till konsthall. Gunnar Bolin har besökt den:

Nej det är inte något kvar inne i Behrens vackra synagoga som vittnar om vad huset en gång byggdes för. Istället är byggnaden en bild av politiken i den här regionen.

Peter Behrens är en av nittionhudratalets stora arkitekter mest känd för sina enorma byggnader för AEG i Berlin.

Synagogan byggdes 1931 stängdes av nazisterna 1941 använd som samlingssal och bio av kommunisterna fram till 1989 då den judiska församlingen sent omsider fick tillbaka den.

Denna synagoga har ni församlingen hyrt ut för en symbolisk summa tilll en grupp 30+ entusiaster som i Zilina ska skapa en konsthall som ska bli av den kvaliteten att den ska sätta Zilina på kartan.

Och detta gäng gör det efter att de räddat ett gammalt stationshus i stan som nu är ett ytterst levande kulturcentrum. Robert Blasko säger att finansieringen är svår. Det handlar absolut om många bäckar små.

– Fotbollslaget i Zilina ger till exempel 50 cent för varje såld biljett till synagogeprojektet. Men, fortsätter han, vi har ändå satt ett omöjligt mål om två år ska vi öppna.

Hör ett längre reportage av Gunnar Bolin i Apropå:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".