Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

"Se det positiva med Kulturarvslyftet"

"Det har ändå gett människor ett lyft"
1:50 min

Vad händer egentligen med de 800 miljoner kr som avsatts för Kulturarvslyftet, i och med att mycket färre än beräknat kommer att få jobb i projektet? Den frågan fick kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i riksdagen idag, men det första Adelsohn Liljeroth gjorde i sitt svar var att lyfta fram det positiva med dem som faktiskt har fått jobb i projektet.

- Vi börjar nu se att många av de projekt som startas inom kulturarvslyftet ger goda resultat, sade hon.

Det var kulturutskottets socialdemokratiska ordförande Gunilla Carlsson som återigen lyfte frågan, i riksdagen idag. Hon undrade vilket ansvar regeringen tar för de 800 miljoner kr som är avsatta för att under tre år få ut långtidsarbetslösa i jobb med att vårda olika kulturarv. Det kan handla om vård av naturområden och gamla byggnader och att digitalisera gamla fotografier. Ifjol hade man räknat med 1200 jobb. Det blev knappt 200, och den senaste prognosen för i år är 300 istället för 2000, men Lena Adelsohn Liljeroth hoppas att de som har fått jobb ska tjäna som goda exempel:

- Även om jag hade önskat att satsningen skulle fått större omfattning är det ändå positivt att 300 personer som idag har en mycket svår situation på arbetsmarknaden under 2013 kommer att erbjudas en meningsfull och utvecklande sysselsättning på kulturarvsområdet. Varje plats som skapas inom kulturarvslyftet är värdefull, och jag kommer noga att följa den fortsatta utvecklingen.

Det kommenterade Gunilla Carlsson med att det är det svar de har fått hela tiden:

- Att 'vi följer frågan'.

Kulturarvslyftet fungerar inte bland annat för att det kostar för mycket för institutionerna att skapa jobben, fortsatte Carlsson:

- Vad tänker kulturministern göra för att faktiskt ser till att de här medlen används på ett klokt och ansvarsfullt sätt så att människor kommer i sysselsättning? frågade Carlsson och Adelsohn Liljeroth svarade bland annat:

- De pengar som inte utnyttjas i kulturarvslyftet försvinner ju inte ut i något svart hål. De går ju till andra satsningar inom arbetsmarknadsdepartementet, även om det hade varit roligt om alltihop hade kunnat gå till kulturarvet.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".