Konstprofessor Hashim al-Tawil är på Sverigebesök. Foto: Isa Andersson

Iraks kulturarv utarmat

2:03 min

I år är det tio år sedan amerikanska styrkor invaderade Irak. I samband med detta plundrades museum, konstsamlingar stals och arkeologiska utgrävningar förstördes.

Till minne av årsdagen kommer den irakiske konstprofessorn Hashim al-Tawil, numera bosatt i USA, till Sverige för att berätta om sin forskning kring förstörelsen av Iraks kulturarv.

- Det finns inget kulturliv sedan den amerikanska invasionen i Irak, konstnärer flyr och arkeologer lämnar landet, säger Hashim al-Tawil.

Han driver projektet "Restoring Iraqi Culture" som undersöker plundringen av Iraks konstmuséer sedan 2003 och försöker lokalisera stulna konstföremål. Bland annat från det Moderna konstmuséet som bestals på sin samling av irakisk konst från 1800-talet fram till idag. Och från nationalmuséet i Bagdad, där mellan 11- 15000 objekt försvann från antiksamlingarna.

- Invasionen förstörde inte bara infrastruktur, byggnader, kyrkor och moskéer och öppnade museidörrarna för både professionella tjuvar och allmänhet. De amerikanska trupperna använde också ett mångtusenårigt tempel i staden Ur som militiärbas, fortsätter Hashim al-Tawil.

Tio år efter invasionen har fortfarande ingenting gjorts för att återuppbygga Iraks kulturarv, menar Hashim al-Tawil som vill se att USA och Storbritannien tar sitt ansvar för förstörelsen. Och framtiden ser inte ljusare ut. För bara ett par dagar sen annonserade departementet för antikviteter och turism att de att de inte har några pengar till vakter vid arkeologiska utgrävningar i Irak. Det rör sig då om summeriska och Babyloniska utgrävningsplatser, mellan 3 - 4000 år gamla.

- Det är tusentals utgrävningar utan skydd och plundrarna kommer varje natt och gräver, säger Hashim al-Tawil.

Han tycker att det är värre än att stjäla från ett museum, då man omöjligt kan veta vad som stulits.

- Plundras arkeologiska utgrävningar plundras vårt gemensamma kulturarv och vår historia, säger han.

Hashim al-Tawil håller föredrag och visar bildmaterial från sin forskning den 6 mars på Medelhavsmuséet i Stockholm klockan 18. Han kommer också till ABF-huset i Stockholm på lördagen 9 mars klockan 13.

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista