Daniel Sandström. Foto: Anna Bubenko/SR

Daniel Sandström ny kulturchef på SvD

"Viktigt att vara trogen idén om kulturjournalistik"
1:36 min

Sydsvenskans tidigare chefredaktör Daniel Sandström blir ny kulturchef på Svenska Dagbladet.

Sandström ersätter Martin Jönsson, som nyligen utsågs till biträdande programdirektör på Sveriges Radio med särskilt ansvar för den digitala utvecklingen.

Daniel Sandström var chefredaktör på Sydsvenskan mellan 2008 och 2012, där han också varit kulturchef. För ungefär en månad sen presenterades han också som ny litteraturkritiker i Dagens Nyheter.

Svenska Dagbladets kulturdel ska försvinna som egen del i tidningen och samtidigt har det aviserats om nedskärningar. Vad är det som lockar med jobbet?

- Kulturjournalistiken blir inte mindre angelägen bara för att det finns stora utmaningar för tidningsbranschen. För mig handlar det om Svenska Dagbladet är en fantastisk scen för kultur med stora traditioner och ett arv som man både kan förvalta och förnya.

Det Svenska Dagbladet har kommunicerat utåt är att man ska satsa på kulturmaterial på webben när kulturdelen försvinner som en egen rygg. Vad är din digitala vision för kulturjournalistiken?

- För mig är digitaliseringen framförallt ett sätt att sprida materialet och att interagera på ett annat sätt än tidigare och plocka upp ett samtal på ett sätt man inte kunde göra förr. Det är det jag tror är det viktiga att man är lyhörd för, det samtal som uppstår för att man publicerar klassiska texter. Svenskans klassiska komponenter som "understreckaren" går jättebra på webben så det finns ingen motsättning mellan papper och webb på det sättet. Det handlar om att komma med ett kvalificerat bidrag till offentligheten. Att göra någonting som ingen annan gör, typ "Under strecket". Så på det sättet handlar det om att distribuera klassiska former för kulturjournalistik men det viktiga är att man är trogen idén med kulturjournalistik. Ett kvalificerat samtal till och om kulturen.

Du presenterades ju nyligen som DNs nya litteraturkritiker - hur gick det här till?

- Nä, men det var ett uppdrag som jag hade i det läget. Och sen kom det här jobbet. Och då fick jag ju sluta som litteraturkritiker på DN.

Sandström tillträder sin nya tjänst den 18 mars, skriver han själv på Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".