Ur "Me Seal, Baby" av Joanna Rytel

Befruktning och Afghanistan i kortformat

Befruktning och Afghanistan i kortformat
2:31 min

Dokumentärfilmen är en konstart och filmgenre i ropet i Sverige och just nu pågår dokumentäfilmsfestivtivalen Tempo i Stockholm. Kulturnytts Hannes Fossbo har sett två kortfilmer: Maryam Ebrahimis "Death Row" som utspelar sig i Afghanistan och "Me Seal Baby" av svenska konstnären Johanna Rytel, en film som handlar om befruktning.

I "Me seal, baby" talar konstnären Johanna Rytel om våndan över att inte kunna få barn med sin pojkvän, Någon. Vi ser konstnären i olika utstyrslar flankerad av schäferhund. Ibland är bilden på duken bara ett titthål. Publiken tittar ut ur livmodern. Där ute slickar schäfern bort mammas tårar. Hundens päls mot rödgråten kind skymtar förbi. Det är äckligt, absurt och jätteroligt. Oerhört noggrant artikulerat säger hon saker man inte hör så ofta.

Eftersom jag är rädd för fulhet kan jag inte inseminera i Danmark med okänd

Men Johanna Rytel retar inte bara danskar. Hon dissar också manlig stolthet på ett förträffligt sätt, och övertygar framförallt som sälmamma åt en urgullig mänskobebis.

En annan sevärd kortfilm som visas på Tempo är "Death Row", som tar oss med till Afghanistan. Till mycket dramatiska trummor får vi bilden av ett snöigt Kabul och femton skepnader i heltäckande slöjor som står på en höjd mitt i staden. Samma plats där talibanerna utfört massavrättningar. De bara står där och deras tunna dräkter fladdrar i den kalla vinden.

Kameran som en nyhetsreporter frågar efter allmänhetens åsikt: "Bättre att bara avrätta dem än att visa upp dem", säger en äldre indignerad herre. Det är bara män på torget. "Jag undrar så vad de gör, det är...överaskande", säger en ung kille med försiktigt nyfiken uppsyn. Trafikbullret hjälper trummorna och ökar spänningen. De femton skepnaderna ger ett mäktigt intryck. Regissören Maryam Ebrahimi har hittat en ton som är oerhört intresseväckande. Jag undrar också vad de gör där.

Så är filmen slut. De femton skepnaderana, läser jag sen i programbladet, är konststudenter och aktivister, och filmen en performanceprotest för att hedra 15 flickor från Kandehar som attackerades med frätande syra på väg till skolan.

"Death Row" och "Me Seal, Baby" visas på Tempo Dokumentärfestival på lördag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".