Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Riksdagshuset

Hiphop - en väg till kunskap

Hiphop till riksdagen
2:29 min

På ett morgonmöte i riksdagshuset ska forskaren Johan Söderman presentera senaste rönen om hur hiphop-kulturens fyra element kan ge ungdomar en utbildning, trots att dom inte platsar i en vanlig skola.

I morgon torsdag, på ett morgonmöte i riksdagen, ska forskaren Johan Söderman, docent i musikpedagogik vid Göteborgs universitet, presentera senaste rönen om hur hiphop-kulturens fyra element kan ge ungdomar en utbildning.
Han menar att Hiphopkulturen är ren och skär folkbildning och säger han är glad att musikformen bjuds in till riksdagen.

– Förhoppningsvis är det också ett tecken på att kulturen funnits så pass länge nu och att fler och fler ser dess pedagogiska potentialer, där man också hyllar kunskap som begrepp säger Johan Söderman.

Hiphop firar 40 år som konstform i år och allt startade i Bronx, New York.
Att Hiphop nu kommer till riksdagen beror på den forskning som gjorts kring fem orter, Göteborg, Malmö, Borlänge, Jordbro och Umeå. En fråga som ställt är hur de fyra elementen - rap, graffitti, dans och dj, att med mixande av musik som finns på skiva, andras eller egen och med detta skapa nya uttryck, tar unga som hamnat vid sidan om till en utbildning och vidare till jobb.

Hermes Andersson jobbar i Umeå på Dans och Musikhuset. Han tycker det är bra att hiphop-kulturen tar sig in i maktens korridorer på Riksdagshuset.

– Jag tror att det är bra för Riksdagen att få se vad hiphop är, ungdomar med mångkulturell bakgrund är ofta en målgrupp som identifierar sig med Hiphop.
En av Hermes Anderssons kollegor heter Jenny Berg och hon jobbar med dansen. Hon tycker att det finns sånt som är unikt vad gäller hiphopens utbildningstanke.
– Man vill lära mellan generationer, man har ett begrepp som heter "Each one teach one." som betyder att varje person ska lära en annan person och det har jag bara sett inom hiphopen säger hon.

Johan Söderman menar att det finns en ekonomisk elit inom genren men att den har inget med hiphopens själ att göra.
– Sanningen är att ju att hiphop-kulturen varit en kunskapsbejaknde kultur. Det är dels en kanal att föra ut orättvisor men också ett sätt att få utlopp för sin kreativitet.

Reporter Anders Wikström Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".