Japan drabbades hårt av tsunamin, här staden Rikuzentakatas centrum.

Japan bearbetar tsunamin i filmer

"Riktig demokrati startade efter Fukushima"
1:52 min

Tsunamin i Japan ödelade mängder av städer och orsakade ett antal stora kärnkraftsolyckor i mars 2011. Och under de  snart två år som gått sen katastrofen har det gjorts många filmer med tsunami och kärnkraftstema.

Vi har hus, vi har barn, vi har jobb! Ge oss dom tillbaka! Om ni inte gör det så sluta med politik! - En medelålders kvinna ropar till en samling lokala politiker i dokumentären Nuclear Nation av Atsushi Funahashi.  Kvinnan är från Futaba, en övergiven stad i Fukushimaregionen i Japan. Efter Tsunamin förstördes 90% av alla byggnader och alla som bor där har utsatts för strålning.

Funahashi är en av många japanska filmskapare just nu som gör filmer med katastroftema. Och en gemensam nämnare för alla filmer är uppfattningen att politikerna och myndigheter inte berättar hela sanningen och att ingen har tagit och ingen tar sitt ansvar.

Funahashi menar att de ”vanliga människornas” historier har  ignorerats av mainstream-media och tystats ned av myndigheter. Han vill nu ge dessa människor en röst.

 Men det görs inte bara dokumentärer - poeten och thrillerregissören Sion Sono har både gjort ”Land of Hope” en såpopera-lik film som där ett äldre par begår självmord efter en kärnkraftskatastrof och den betydligt mörkare ”Himizu” som utspelar sig utspelar sig i ett surrealistisk japan täckt av ruiner från en kärnkraftskatastrof.

Men annars är det framförallt dokumentärer som gjorts. Och en av dem är ”Living with Eternal Exposure” av Hitomi Kamanaka. Hon har ägnat sitt liv åt att dokumentera kärnkraftsstrålning och dess skador men efter Fukushima har hennes filmer fått ett stort uppsving.

 Folk i Japan är inte intresserade av samhällsfrågor, dom fokuserar bara på sitt eget liv. Men nu är det många unga som vill förändra samhället så jag tror att riktig demokrati startade efter Fukushima säger Hitomi Kamanaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".