Naomi Watts i "The Impossible". Foto: JOSE HARO

"The impossible" av Juan Antonio Bayona

Roger Wilson recenserar "The Impossible"
2:06 min

Tsunamivågen sveper in över det thailändska turistparadiset Khao Lak i inledningen av filmen "The Impossible". Filmens regissör är spanske Juan Antonio Bayona, internationellt känd för skräckfilmen "Barnhemmet" från 2007. I huvudrollerna ser vi Ewan McGregor och Naomi Watts, den senare oscarsnominerad för sin roll.

Det känns helt logiskt att en skräckfilmsregissör gör filmen om tsunamikatastrofen i Thailand. För något mer mardrömslikt än konsekvenserna av jättevågen som dödade, splittrade familjer och utplånade bebyggelse och natur, är svårt att tänka sig.

Och det är som om kompetensen inom genrefilmen också gör att "The Impossible", i alla fall till en början, får den där råheten som behövs för att man ska inse allvaret i situationen.

Det är fruktansvärt, och obehagligt och tekniskt briljant när regissören Bayona låter kameran ta oss in i vågorna. Slukas av vattnet. Dras med i störtfloden. Tvingar oss att se såren på kropparna hos de överlevande. Skildrar det kaosartade, smutsiga sjukhuset där man gör sitt bästa för att vårda människorna som strömmar in.

Lika intresserad är regissören inte när det ska handla om känslor. Då hemfaller han åt stråkar och sentimentala klichéer. Men det kanske är svårt att undvika.

Värre är väl att filmen, när jag tänker tillbaka på den, egentligen tillför väldigt lite. Åtminstone för en skandinavisk publik som väl känner till den här historien, även om vi kanske inte sett den berättad med samma specialeffektskonto som nu.

Perpektivet är självklart turisternas, de vars semesteridyll förvandlas till ett inferno. Fast för att den här storfilmen skulle bli av var man tvungen att fixa till den sanna historia som filmen bygger på lite grand. Den spanska familjen som var med om Tsunamin på riktigt, har i The Impossible förvandlats till ett engelskspråkigt par - fortfarande en förutsättning för att kunna göra en internationell storfilm, tydligen.

Nu väntar jag bara på att någon faktiskt vänder på perspektivet ordentligt. För när kommer storfilmen om katastrofens konsekvenser i för thailändarna? Eller för den delen om vad som hände i Indonesien. Eller Sri Lanka. Eller Indien. Länder som faktiskt drabbades hårdare än det turisttäta Thailand.

Roger Wilson
roger.wilson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".