I sista minuten på Helsingborgs stadsteater. Foto: David Richter/Sveriges Radio.

Ny pjäs hjärngympa för Eva Rydberg

"Den är så himla välskriven"
2:06 min

Pjäsen I sista minuten har gjort succé både i Stockholm och Göteborg, nu sätts den också upp i Helsingborg. En av rollerna spelas av Eva Rydberg som än en gång ställer sig på scen på Helsingborgs stadsteater när hon tar sig an rollen i Carin Mannheimers komedi.

I sista minuten är en pjäs om att våga leva livet fullt ut hela vägen ända till den sista minuten. Själv tycker Eva Rydberg att det är viktigt att hålla sig ung länge, se till att huvet fungerar. Och då är den här stora rollen, som hon uttrycker det, rena hjärngympan,  en rejäl replikläxa och det var just texten som lockade henne.

– Det är ju så himla välskrivet. Den har ett bra budskap, det här med åldrandet. Det är så sällan det görs teater där äldre kvinnor får så här stora roller, säger hon.

Det är lite annan spelteknik än den vi brukar se dig i på Fredriksdal?

– Det är samma instrument, men lite andra strängar jag spelar på. Jag är allvarlig, mycket mer allvarllig. Jag gör ingenting för att vara rolig som jag kanske brukar göra. Men det är en allvarlig roll som blir rolig utan att jag behöver anstränga mig.

Ensemblen har mycket medvetet plockats både från stadsteaterns egen ensemble och från privatteatervärlden. Eva Rydberg har erfarenhet av fars och det är ett värde som gynnar pjäsen, menar regissören Christian Tomner.

– Skådespelare som är vana vid fars har också nära till mörker. Det är inte så mycket gråskala, de hoppar från mörker till ljus och den erfarenheten eller den tillgången är mycket bra för den här pjäsen, den handlar ju mycket om mörker och ljus.

Premiär blir det den 16 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".