Ur "This Aint California" av Marten Persiel.

80-talets skatepunkscen i Östberlin

Hannes Fossbo har sett "This Aint California"
2:11 min

Kulturnytts Hannes Fossbo har tittat vid sidan av  huvudsektionen på Tempo och hittat några favoriter. En av dem är "This Aint California", en tysk film om skatepunkscenen i 80-talets Östberlin.

"This Aint California", nej verkligen inte. Till en början är det inte ens Berlin, utan Olvenstedt, en betongförort till Östtyska Magdeburg. Det är tidigt 80-tal. Järnridån ska inte gå upp på länge än.

Men det är inte så grått som man skulle kunna tro, vänskapen mellan - Nico, Dirk och Dennis - pojkarna filmen handlar om, skiner upp. Detta trots att vi tidigt får veta att filmen kommit till för att Dennis just dött i Afghanistan. Som tysk soldat.

Dirk lärde sig tidigt av sin pappa hur man hanterar en kamera, hans dokumentation av 80-talet varvas med bilder från Dagens Berlin, där kompisgänget samlats igen efter 25 år för att berätta vad de minns om sin vän, Dennis.

Superåttamaterialet med uppväxten i Olvenstedt och sen Östberlins vildaste tonåringar som skejtar loss på Alexanderplats i så korta shorts att de knappt finns är i sig anledning nog att se filmen. Men kombinationen av bildskatten och det porträtt vännerna i vuxen ålder tecknar av Dennis - han var, förstår man snart en östtysk skatelegend- är ett dramaturgiskt grepp som också gör filmen spännande. Hans öde gör också att filmen inte kan avfärdas som en helt igenom ostalgisk historia, alltså DDR-nostalgisk.

En skrattretande godbit i filmen måste också nämnas. Den är varken från Dirks kamera eller från de nytagna bilderna utan från den Östtyska statsapparaten: I ett försök att organisera skatarna började man tillverka das Germina Speeder - DDR-brädan - med tillhörande reklamfilm för att försöka slå i folket att den subversiva gaturörelsen var en sport för roskindade atleter.

"This ain't California" visas på söndag på Tempo dokumentärfestival

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".