Lars Ohly. Foto: Per Groth/Scanpix.

Ohly: "Legitimiteten i licenssystemet urholkas"

Ohly: ”Legitimiteten i licenssystemet urholkas”
2:09 min

Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna kräver att systemet för hur public service finansieras måste göras om. Nu byter även Vänsterpartiet ståndpunkt och överger sitt stöd för licenssystemet.

Efter att SVT beslutade att direktsända sina kanaler på webben har frågan om licensavgiften för public serice radio och tv aktualiserats. Radiotjänst har börjat fråga de hushåll som inte anmält tv-innehav om de har en dator, mobil eller surfplatta och avgiftsbelagt dessa.

Det har lett till att allianspartierna nu kräver att systemet med hur public service finansieras måste göras om. Nu byter även Vänsterpartiet ståndpunkt och överger sitt stöd för licenssystemet:

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Gunilla Carlsson säger att partiet håller fast vid licensavgiften som betalningsmodell men att tillämpningen måste ses över. Socialdemokraterna önskar också att regeringen öppnar upp för en parlamentarisk överenskommelse när det gäller finansieringen av public service.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".