Stockholm kartlägger hot mot kulturskapare

"Det handlar om solidaritet"
0:56 min

Stockholms stad ska kartlägga hot mot den konstnärliga friheten i allmänhet och i synnerhet mot kvinnliga kulturskapare.

Kvinnliga kulturskapare får ta emot en särskild typ av hot, ofta i form av sexuellt våld, och det är ett hot mot demokratin, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt.

- Jag kommer att ge ett uppdrag till kulturförvaltningen, och då kommer man att vända sig till alla våra kulturverksamheter. Både de vi själva ger bidrag till och de vi själva har ansvar för, och fråga hur den här bilden ser ut, säger Madeleine Sjöstedt.

De som är utsatta - i vilken mån kommer de att vara med i den här kartläggningen?

- Alltså de kommer att vara med på det sättet att de får berätta om vad de har varit med om. Sedan måste man ju utifrån det göra en bedömning av

vad kan vi från kulturförvaltningen i Stockholms stad göra för att stärka dem. Det här är ju framför allt en polisiär uppgift.

Ja, exakt: vad kan staden göra som inte lagstiftningen kan göra idag?

- Det kan handla om många olika saker tror jag, men framför allt handlar det om det gamla hedervärda begreppet solidaritet, att vi står upp tillsammans. Kanske behöver kvinnor ett särskilt skydd - ja, då kanske vi kan hitta på ett system för att det uppstår som inte är polisiära uppgifter och det är det vi måste diskutera oss fram till, svarar Madeleine Sjöstedt.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".