Amanda Ooms. Fotograf: Roger Stenberg.

"Tåla mod" på Dramaten

Maria Edström recenserar
1:46 min

Skådespelerskan Lena Endre begick i helgen regidebut på Dramaten med "Tåla mod" - en monolog av Amanda Ooms fritt efter boken med samma namn från 2006. Ooms står också på scen i rollen som fröken O.

Till dunkande toner av Joakim Thåström och Per Hägglund bänkar vi oss i Lejonkulan på Dramaten, Amanda Ooms fröken O drar för gardinerna till fönstret mot Nybroplan och spelet kan börja. Det är natten innan fröken O:s vernissage och hon har ett självporträtt kvar att rita med sin stenkolkrita, ett porträtt som växer fram under föreställningen precis som texten formar sig till ett självporträtt, om konsten, kärleken, främmande städer, mammor, gud och tatueringar.

Monologen bygger på Ooms bok med samma namn och den fungerar bättre som dramatisk än litterär text, kanske för att Amanda Ooms här själv fyller den – med sig själv. För i sitt rätt anspråksfulla tonläge ligger den farligt nära det förment djupsinniga men Ooms egen scenpersona är så ja, hur ska jag säja, reko, har en tuff men sympatisk integritet. Man gillar helt enkelt Fröken O.

 Till saken hör också Lena Endres regi, lyhörd, precis och likt många skådepelare som börjar regissera så ägnar hon just skådespeleriet en kärleksfull uppmärksamhet och det ger utdelning. Men jag kan inte låta bli att undra vad duon hade gjort med en text de båda stod mer fria ifrån.

I ett av boken bästa avsnitt om mammor, hästar, pannkakor och fiolspel i köksradion, ett närmast surrealistiskt poetiskt parti så lyfter och svävar det även här på scen. Medan exempelvis partier som handlar om kåtheten i kärleken och liknande har något på en gång gränslöst och tillrättalagt över sig.

Jag vill gärna vill se mer av Amanda Ooms på scen men gärna då med mer dramatiskt motstånd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".