Arbetsförmedlingen Kultur Media svarar på kritik. Foto: Albin Olsson/Wikipedia

Kulturarbetare anklagas för att missbruka a-kassa

"Stor risk att man kommer tillbaka till a-kassan"
2:50 min

Arbetslösa kulturarbetare rullar inte tummarna i jakten på försörjning. Det är Arbetsförmedlingen Kultur och Medias svar på kritiken som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen IAF kom med i vintras.

IAF menade i sin rapport att arbetsförmedlingen inte kontrollerar de arbetssökande som tar emot a-kassa som man borde, och att förmedlingen borde anvisa de inskrivna fler jobb och bättre följa upp ärendena.

Men Arbetsförmedlingen Kultur Media menar i sitt svar på kritiken att kulturarbetarna i hög grad redan söker jobb utanför sitt eget kompetensområde.

- När vi tittade på de inskrivna år 2007 så hade man jobbat inom 183 olika yrken utanför kulturarbetsmarknaden. Och 2009 hade man jobbat inom 246 olika yrken och det visar ju att man söker jobb väldigt brett, säger Stefan Popovic, chef för Arbetsförmedlingen Kultur Media:

AnneMarie Qvarfort är generaldirektör för IAF och konstaterar att andelen inskrivna personer som fick a-kassa år 2011 - som också hade fått a-kassa åren 2008-2010 - var högre på Arbetsförmedlingen Kultur Media, än på arbetsförmedlingen i stort. Dessutom bedömde man att a-kasseberoendet var större än för inskrivna på arbetsförmedlingen totalt.

- Det finns en stor risk, och en större risk än för andra grupper, att man kommer tillbaka till a-kassan. Och det är ju inte meningen, säger hon.

Men Stefan Popovic menar att det inte går att göra generella jämförelser mellan kulturarbetsmarknaden och arbetsmarknaden i stort eftersom många kulturarbetare varierar uppdrag på F-skattsedel, med korttidsanställningar och eftersom det finns allt färre anställningar på kulturarbetsmarknaden.

- Man går in och ur olika yrken, så ser det ut för de allra flesta. Det viktiga är att de flesta inte är latent arbetslösa. Många av våra inskrivna har varit inskrivna under lång tid - men inte arbetslösa under lång tid, och det är stor skillnad, säger Stefan Popovic.

Men Anne-Marie Qvarfort anser att anställningsvillkor inom kultursektorn inte ska påverka tillämpningen av reglerna för akassan och att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring där man förväntas byta bransch om så krävs:

- Det är en annan fråga, man kan inte lösa en kulturpolitisk fråga med en arbetslöshetsförsäkring - en försäkring som ska vara rättssäker för alla, säger hon.

I svaret på IAFs kritik konstaterar Stefan Popovic även att Arbetsförmedlingen Kultur Media matchar de sökande mycket väl mot arbetsgivare. Under andra kvartalet 2012 uppgav 95 procent av arbetsgivarna att de hade fått tillräckligt med kvalificerade sökanden, medan siffran för arbetsförmedlingen i stort var 82 procent.

- Och tittar vi på hur mycket jobb det finns, så är en del av dem i form av auditions, speed-dating eller där man ska lämna arbetsprover och det är inte lätt att anvisa sådana jobb - och det kan man tänka sig drar ner antalet anvisningar totalt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".