Ai Weiwei gör "Gangnam Style". Skärmdump: Youtube.

Ai Weiwei släpper hårdrocksskiva

Precis som hans konst kommer musiken uttrycka den kinesiska konstnärens åsikt. Regimkritiken har gjort honom obekväm i Kina där han sattes i husarrest 2011.

Det var hans just hans tid i husarrest 2011 som var starten för Ai Weiweis musikaliska bana.

- Vakterna bad mig ofta att sjunga låtar, men eftersom jag inte är så bevandrad i musik så blev jag generad, säger Ai Weiwei till Reuters och lägger till att han då kom på att han ville göra något musikrelaterat efter att han släpptes.

 Debutskivan har fått namnet ”Divina Commedia”  och ska släppas om tre veckor. Låtarna har tydligt politiska budskap, två av dem handlar om den blinde människorättsaktivisten Chen Guangcheng som flydde från sin husarrest och fick gömma sig på USA:s ambassad.

 Skivan kommer att distribueras  på nätet eftersom innehållet troligtvis inte kommer att falla regimen i smaken. Ai Weiwei säger också till Reuters att han redan jobbar på ett andra album men han lämnar inte konsten.

- Jag tycker att allt är samma sak. Min konst handlar om att uttrycka en åsikt och kommunikation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".