Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare för gatumusiker i Barcelona

"Det är värre nu än under Francos tid."
2:40 min
Barcelona har fått det lugnare på gatorna. Foto: Scanpix.

Det har blivit tystare på Barcelonas gator. De senaste åren har det blivit allt svårare för gatumusikanter i Barcelona att få spela då Barcelonas kommun vill reglera stadens ljud.

– Vi är förföljda av polisen, säger Antonio. Det är värre än under Franco.

Han står och spelar flamenco med sin grupp lite gömt under en jalusi vid en restaurang i de gotiska kvarteren i Barcelona.

– Förut kunde du spela utan tillstånd var du ville i staden. Men idag kommer polisen så fort du tar fram din gitarr, säger han.

För de senaste åren har reglerna för gatumusikanter i Barcelona blivit striktare. Idag är att det bara tillåtet att spela på vissa tider och på särskilda platser. Och för att spela på gatan krävs tillstånd som måste ansöks ett år i förväg.

– Om man bryter mot reglerna kan få upptill 200 euro i böter och ditt instrument beslagtaget, berättar Antonio. Det är absurt när en gitarr kostar 60 euro.

Även i andra europeiska städer har det blivit svårare att spela på gatan. Många länder har liksom Spanien infört särskilda tillstånd och tidsbegränsade pass för gatumusikanter.

En av anledningarna till de allt hårdare reglerna i Barcelona är att stadens politiker velat reglera stadens ljud med hänsyn till invånarna. Barcelonas kommun menar att det är viktig att reglera staden som under många år haft problem med musiker som stört grannar och butiksinnehavare.

Men det finns också andra orsaker, menar German Casetti som organiserar den årliga gatumusikfestivalen Buskers i Barcelona.

– Gatumusiker fördrivs från gatorna för att de inte platsar in i politikernas bild av Barcelona, säger han.

– Man ser dem som tiggare och det är inte den bilden av Barcelona man vill ge tursiterna. Det är märkligt med tanke på att Barcelona förut var en stad känd för sina duktiga gatumusikanter.

En annan anledning till regleringen, tror han, är att man vill kontrolera den informella ekonomin som gatumusikanterna generarar. För de musiker som till exempel står på gågatan Ramblas kan få in riktigt bra med pengar under högsäsong.  

Och konsekvenserna av en allt mer reglerad gatumusik är flera, menar German Casetti.

--Få musiker får att arbeta på gatan eftersom det finns så få tillstånd.

--Men framför allt blir det ett demokratiskt problem när man inte ger plats till alternativkultur och begränsar  kulturutbudet till mainstream kultur som kostar pengar, säger German Casetti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".