Baker Karim. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Baker Karim fick 10000 hatmejl

"Människor som ser sina privilegier försvinna"
1:37 min

Efter rapporteringen om The Black List, ett register över afro-svenska kulturarbetare, fick Baker Karim mängder av hatmejl. 

Efter att regissören Baker Karim var med i SRs Kulturnytt och SVTs Kulturnyheterna och presenterade projektet Black List - en lista med svarta kulturarbetare som han tagit fram för att synliggöra bland annat svarta skådespelare kom mängder av hatmejl, 10000 stycken.

När Baker Karim upptäckte att mejlen kom flera hundra åt gången och att flera innehöll samma saker förstod han att det inte bara handlade om enskilda kritiska röster utan om en organiserad kampanj för att tysta honom

- Alltså det verkar finnas en grupp människor som inte vill att det ska finnas rättvisa och jämlikhet i världen - alla behöver inte ha samma rättigheter. Det är någon privilegierad grupp som känner sig hotad när de inte får förtrycka andra.

Baker Karim tror att de mejl som han fått är del av samma slags näthat och näthot som bland annat drabbar kvinnor i offentligheten. Men han säger att han inte känner sig lika illa berörd av de tio tusen hatmejlen som han fick ta emot - som av att många tror att Sverige är ett rättvist och jämlikt land och inte ser de problem som finns.

- Några rednecks stör inte mig - däremot stör det mig att folk tror att det är lugnt i Sverige.

En annan reaktion som Baker Karim stött på efter att Black list uppmärksammades i media är motfrågan: "så vem får inte vara med på din lista" - där människor menar att initiativet Black list skulle vara diskriminerande eftersom vita utestängs. Den hållningen tycker Baker Karim är en annan version av samma rädsla för att mista privilegier som hatmejlen ger uttryck för - om än i helt andra ordalag.

- Jag ser inte det som rasism jag ser det som människor som ser sina privilegier försvinna i någon mån och som gör uppror. Det kan vara kvinnor, det kan vara svarta, invandrare eller handikappade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".