Böcker. Foto: Wikipedia

Dansk bokbransch vill hindra kris med ny boklag

Jenny Sanner Roosqvist rapporterar från Köpenhamn
1:47 min

Litteraturen ska undantas från den vanliga konkurrenslagstiftningen med fasta priser på nya böcker under en begränsad tid. Det var önskemålet som danska förläggarföreningen, bokhandlarföreningen och dom två författaföreningarna i Danmark lade fram för den danska kulturministern igår.

Den danska bokkulturen står inför en stor utmaning - försäljningen minskar stadigt, bästsäljarna har blivit billigare men det har inte blivit fler bokköpare, antalet nyutgivna danska böcker minskar och fler och fler bokhandlare tvingas stänga - bara förra året stängdes 21 boklådor. Kort sagt danskarna läser för lite. Det visar statistik från bokbranschen som presenterades för kulturminister Marianne Jelved och Folketingets kulturutskott igår.

För att kunna upprätthålla bredden, kvaliteten och tillgängligheten på dansk litteratur så vill förläggarföreningen, bokhandlarföreningen och dom två författaföreningarna ha en särskild boklag - som på flera områden undantar litteraturen från den allmänna konkurrenslagstiftningen. Bland annat vill man säkra att dom - för branschens ekonomi så viktiga - nya utgåvorna under en begränsad period ska ges ett fast pris.

Bokbranschen ska å sin sida bland annat via utbudet hjälpa till så att dom litterturpolitiska målen uppnås.

Det kom fram vid gårdagens möte om den krisande danska bokbranschen.

Lagen förelås kombineras med andra initiativ som ska "synliggöra boken och sätta fokus på läsning" som bokbranschen skriver i sitt initiativ.

På så sätt hoppas man bland annat ge bättre förutsättningar för ett brett utbud av danskspråkig litteratur och att ett mer varierat litteraturutbud hittar till läsarna.

Kulturministern har tidigare sagt att det inte är statens roll att hålla privata företag under armarna - och att det inte kommer att bli tal om någon eventuell lagändring förrän tidigast till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".