TCO vill reformera trygghetssystemen för kulturarbetare

TCO vill reformera trygghetssystemen för kulturarbetare
2:02 min

Kulturarbetare är i allt högre grad kombinatörer - det vill säga man blandar kortare eller längre anställningar med uppdrag som egenföretagare. Men det gör att många kommer faller mellan stolarna i trygghetssystemen, något som TCO vill ändra på.

Just nu håller TCO på med att ta fram ett förslag på hur a-kassan och sjukförsäkringen skulle kunna reformeras.

Mats Essemyr är utredare på TCO och säger att det är de senaste årens försämringar i trygghetsystemen som gjort att man nu för första gången tar fram ett sammanhängande förslag:

– Reglerna är uppbyggda för ett gammalt industritid där folk jobbade heltid 9-17. Så ser det inte ut idag. Fler och fler har inte a-skattsedel eller är inte en ren arbetstagare.

För att få a-kassa måste den sökande bedömas som arbetstagare - och om man till exempel arbetat som frilans - då riskerar man att helt hamna utanför ersättningssystemet.

Och då ställs många inför ett svårt moraliskt beslut - om man ska försöka försörja sig som frilans - eller om det är så svårt att det är mer fördelaktigt att vara arbetslös.

Därför behövs ett reformerat system som tar in att många också kan och vill jobba deltid med enstaka uppdrag - något man inte får idag. Och den nuvarande situationen går stick i stäv med regeringens politik, säger Mats Essemyr:

– Det strider mot arbetslinjen. Det är ju bättre att man jobbar lite grann än att man blir helt arbetslös.

Mats Essemyr säger att kulturarbetare i högre utsträckning än andra ofta tvingas att byta bransch och lämna sin verksamhet när man blir arbetslös.

– Den grupp som blir helt arbetslös efter 75 dagar (när ersättningstiden går ut) det misstänker vi i hög grad är kulturarbetare.

Men det är en fin balansgång säger Mats Essemyr, eftersom a-kassan inte ska vara som något slags bidrag åt de kulturverksamma.

– A-kassan ska inte vara ett branschstöd - den ska inte subventionera branscher och företag. Men hur skulle man kunna formulera regler som gör att man kan bedriva viss verksamhet men ändå ha rätt till arbetslöshetsersättning?

 Ett förslag väntas presenteras under Almedalsveckan i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".