Bandet Ay Yang Ensemble från Bhutan.

Första bhutanesiska bandet i Sverige

"Den trationella bhutanesiska musiken håller på att försvinna"
2:26 min

Ay Yang Ensemble är det första bandet någonsin från Bhutan som turnerar i Sverige. Bhutan var tidigare ett mycket slutet land, men sedan slutet på 1990- talet då kungen gett upp sin absoluta makt, har landet blivit mer demokratiskt. Idag finns ett parlament och två partier.
– Att landet öppnats upp mer märks också inom kultur och musiklivet, säger Jigme Drukpas.

– Jag började spela flöjt när jag var liten pojke och vallade getter i bergen, säger Jigme Drukpas som är sångare i det bhutanesiska bandet Ay Yang Ensemble och som studerat på en musikhögskola i Norge och därför kan norska.

Bhutan var tidigare ett mycket slutet land, men sedan slutet på 1990- talet då kungen gett upp sin absoluta makt, har landet blivit mer demokratiskt. Idag finns ett parlament och två partier och att landet öppnats upp märks också inom kultur och musiklivet.

– Elektroniska instrument är vanligare nu och vi inspireraras av musik från hela världen. Framför allt kan man höra mycket influenser från Indien och Bolywwood i den nutida buthanesiska musiken. Idag lyssnar buthanesiska ungdomar mer på pop och västerländsk musik än när jag var ung på 1960 talet, säger Jigme Drukpas. Då fanns varken radio eller tv i Bhutan.

Förnyelse är bra och de utländska influenserna har påverkat den bhutanesiska folkmusiken postivt, menar Drukpass. Men det leder också till att den traditionella musiken håller på att försvinna.

– Jag är en av de sista traditionella folksångarna, säger Jigme Drukpas, som för ett år sedan startade en musikskola för barn i Bhutan.

Irma Norrman
irma.norrman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".