"I sista minuten" på Helsingborgs stadsteater. Foto: Truls Bärg/Helsingborgs stadsteater.

Texten lockade Eva Rydberg till Helsingborg

"Det är rena hjärngympan"
2:07 min

För två år sedan hade Carin Mannheimers pjäs "I sista minuten" premiär i Göteborg. Det blev stor succé både där och senare i Stockholm. Nu har turen kommit till Helsingborgs Stadsteater där Eva Rydberg ställer sig på scenen igen, och det blir en lite annorlunda komedi än vad vi är vana att se henne i, nämligen sommarlustspelen i helsingborgska Fredriksdal. "I sista minuten" handlar om tre äldre kvinnor som träffas och spelar bridge bland annat.

Det är en pjäs om att våga leva livet fullt ut hela vägen ända till den sista minuten. Själv tycker Eva Rydberg att det är viktigt att hålla sig ung länge, se till att huvudet fungerar. Och då är den här stora rollen, som hon uttrycker det, rena hjärngympan - en rejäl replikläxa, och det var just texten som lockade henne.

– Det är ju så himla välskrivet. Den har ett bra budskap, det här med åldrandet. Det är så sällan det görs teater där äldre kvinnor får så här stora roller, säger hon.

Det är lite annan spelteknik än den vi brukar se dig i på Fredriksdal?

– Det är samma instrument, men lite andra strängar jag spelar på. Jag är allvarlig, mycket mer allvarlig. Jag gör ingenting för att vara rolig som jag kanske brukar göra. Men det är en allvarlig roll som blir rolig utan att jag behöver anstränga mig.

Ensemblen har mycket medvetet plockats både från stadsteaterns egen ensemble och från privatteatervärlden. Eva Rydberg har erfarenhet av fars och det är ett värde som gynnar pjäsen, menar regissören Christian Tomner.

– Skådespelare som är vana vid fars har också nära till mörker. Det är inte så mycket gråskala, de hoppar från mörker till ljus och den erfarenheten eller den tillgången är mycket bra för den här pjäsen, den handlar ju mycket om mörker och ljus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".