Personligt och udda med Yu Hua

"Författarentreprenörer, sätt igång!"
3:55 min

Yu Hua är en av Kinas mest framstående romanförfattare. Hans nya bok, Kina med tio ord, är en essäsamling centrerad runt tio ord och deras öde i det samtida Kina.

Yu Huas idé med att ta 10 uttryck som utgångspunkt för att skriva om Kina är inte först och främst att undersöka hur ordens innebörder har förändrats utan hur Kina har förändrats och hur detta speglas i användningen av de här tio orden. En del är mer handfasta: Folk och Ledare. Andra uttryck är närmare förbundna med personliga upplevelser, som Läsning och Skrivande. Annat är mer udda som Lu Xun och Gräsrötter.

Det helt förunderliga med Yu Huas essä-dekalog, är att han genom att berätta om sina egna högst personliga upplevelser, insatta i en historisk ram, lyckas med att ge en både initierad och humoristisk rundmålning av Kina från Stora språnget 1958 till parti-diktatorisk marknadsanpassning idag. Vi kan ta exemplet med Läsning. När Kulturrevolutionen bryter ut 1966 är Yu Hua sex. När de mest extrema verkningarna av den börjat avta, säg 1973, är han 13. Han är läshungrig, verkligen hungrig, men allt som står till buds är Maos lilla röda eller Maos Valda verk i fyra band. Det går så långt som att när han frågar sina skolkompisar om de har några böcker hemma, så frågar han hur många? om de svarar JA. Säger de fyra, så vet han direkt vilka 4 det är: Maos valda verk. I stället börjar den unge Yu Hua läsa väggtidningar som vid den här tiden har upphört att vara så stålsatt politiska och allt oftare innehåller bekännelser av olika äktenskapsbrott och annat lättfotat. I deras fullkomligt anständiga men ändå valhänt eggande skildringar av människors upptrappade snedsteg på otuktens bana hittar Yu-pojken den sortens utsagor som gör honom het och solklar, och, kanske framförallt, som ger honom någonting att berätta för sina jämnåriga.

När han sedan jämför denna läsförbjudna och svårläsbara tillvaro med livet i dagens folkrepublik som vid tiden för Yu Huas bok publicerade 200.000 titlar per år, svindlar hans, och min egen, föreställning om historien. Från att ha vittjat väggarna på lästlust till att drunkna i en flod av allt.

Läsningen av Yu Hua väcker inte bara tankar och känslor om Kina. Förvånansvärt ofta styr mina tankar mot vårt eget kapitalistiska fosterland. När Yu Hua beskriver hur den oavbrutet hetsande tillväxten i järnvägs-, landsvägs-, motorvägs-, gatu- och bostad-, industri- och hamnbyggenas Kina - hur den kanske medvetslöst men otvetydigt har lånat sin bristande hastighetsbegränsning från Stora Språngets glödgande bakgårdsmasugnar, och att det är den tillväxt-galoppen också vi hoppas på - samma lokomotiv ska hejdlöst dra oss in i den ändlösa framtiden - Kina betalar och löser in våra skuldsedlar, vare sig de är spanska, grekiska, irländska, italienska eller svenska.

Det skulle nog gå att skriva en likadan och inte så mycket mindre häpnadsväckande bok om Sverige i tio ord. Trygghet, Framtidstro, Folkhem, Läsning, Förtroendevalda, Kvalitetssäkring och Public Service.

Författarentreprenörer, sätt igång!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".