Det här är världens största konstmarknad

Konstmarknaden som ett karbonpapper på samhället
1:28 min

På onsdagen släpptes nya siffror om hur den internationella konstmarknaden gick förra året. Det är TEFAF - The European Fine Art Foundation - som står bakom rapporten om Konstmarknaden 2012. 2011 var Kina världens största konstmarknad, Men hur har det gått 2012?

Så var de på topp igen. USA har återtagit sin position som den ledande konstmarknaden i världen. Inte för att de gjort några enorma vinster själva, utan framförallt för att det har gått betydligt sämre i Kina. Den kinesiska konstmarknaden tappade en fjärdedel i omsättning förra året.

Den globala lågkonjunkturen har nu också sipprat in i konstmarknaden kan man läsa i TEFAF:s rapport. Och för första gången sedan finanskrisen 2008 går det neråt med 7 procent.

Men det är fortfarande samtidskonst och efterkrigskonst som leder racet.

Och allra bäst går det för väletablerade namn som bedöms som säkra investeringar. Det befästes också under 2012 då en abstrakt målning av Gerhard Richter, en av samtidskonstens giganter, satte nytt auktionsrekord med motsvarande 242 miljoner kronor. Han är en av dem som går under benämningen Blue-Chip Artists i rapporten, det vill säga extremt högt värderade konstnärer.

Men de konstnärer som klubbas under fem miljoner kronor och som står för de stora volymerna - där går det sämre.

Det är som ett karbonpapper på samhället - där multimiljonärerna drar iväg medan den stora majoriteten får sikta på att klamra sig fast på den ekonomiska nivå man lyckats uppnå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".