Norrlands största bokfest växer utanför gränserna

Författare och besökare från ett 20-tal länder
2:41 min

Norrlands största bokhändelse, Littfest 2013 öppnar sina portar idag. Umeås internationella litteraturfestival samlar besökande från ett 20-tal länder. I tre dagar finns över 100 författare och kulturarbetare att mingla med och lyssna till i Umeå.

Det är Patrik Tornéus som tillsammans med Erik Jonsson drar i festivalen i år, och än är allt lugnt och förväntansfull

– Känns fantastiskt kul faktiskt, bra respons på programmet och från besökare säger, Patrik Tornéus.

Det finns en hausse över det här som jag inte känner igen från många år.

– Nej, det har inte funnits på många år heller, utan det är idogt arbete från en massa olika människor runt om i Norrland som gör att det äntligen börjar lossna lite grann, säger Patrik Tornéus.

Det är Littfest för sjunde gången och årets deltagare på scenerna kommer från ett tiotal länder och besökare från ytterligare ett tiotal. Det säger Erik Jonsson som jag stämt möte med på Umeå folkets hus, som kommer att fyllas av besökare, författare, förläggare, musiker och intresserade.

Littfest har ett program som ska tilltala alla, unga, gamla, ortsbor, men också människor från hela världen.

– Framförallt märker vi av ett intresse i Sverige. Nu kommer förlagen att höra av sig, författare att höra av sig. Vi skeppar iväg biljetter långt utanför länet, det höll vi aldrig på med förut. Vi känner att vi växer och vi känner att det är lättare att ta kontakt med samarbetspartners utanför Sverige. Littfest håller på att växa till en ganska stark mötespunkt för litteratur på den norra delen av kartan, säger Erik Jonsson.

Det är inte bara i norra Sverige som litteraturfestivaler växer, säger han. Tromsö i Nordnorge har festivalen Ordkallotten och Vasa i Finland på andra sidan Kvarken har de också en Littfest, säger han.

Och visst behövs ett bokprat utanför storstäder som Stockholm och Göteborg, och här pratar vi i tre dagar, säger Erik Jonsson. Det är medvetet som Littfest gör allt för att locka unga till festivalen, bästa sättet är att ta hit unga författare.

– Vi har läst litteraturutredningar som kommer med krisrapporter om att ungdomar läser allt mindre. Men när vi går runt på vår festival år efter år så ser vi att vi har en mycket yngre publik än Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Vi attraherar en mycket yngre publik och det har vi medvetet satsat på de senaste åren.

– Vi har också gratis inträde för gymnasieungdomar och yngre, vi samarbetar med teateruppsättningar, och vi försöker avdramatisera litteraturen med till exempel våran poesibar på fredagkvällar. Vi försöker också hålla oss med aktuell debatt, vi har ett stort seminarium om näthat i år, och det bara föll sig så att det blev väldigt aktuellt till Littfesten, säger Erik Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".