Maryam Moghadam i "Closed Curtain".

Utdragen rättsprocess för svensk-iransk skådespelare

"Att låta mig vänta är en del av straffet"
1:46 min

Skådespelaren Maryam Moghaddam, bosatt i Göteborg och tidigare verksam vid Backateatern och Göteborgs Stadsteater, är fortsatt fast i Iran. Kulturnytt fick tag i henne på trappan till domstolen i Teheran.

När Maryam Moghaddam reste till sin mor i Iran i ett familjeärende i början av mars fick hon genast sitt pass konfiskerat av iransk polis. Detta för att ha medverkat i den iranske regimkritiske regissören Jafar Panahis film "Closed Curtain" som fick stor uppmärksamhet på Berlin filmfestival. Jafar Panahi har husarrest och yrkesförbud i 20 år i Iran, men filmen spelades in i hemlighet och precis som titeln antyder, bakom stängda gardiner.

Drygt två veckor har nu gått utan varken rättegång eller besked. Igår, torsdag, kallades hon till domstolen, belägen inuti Evin-fängelset för politiska brottslingar i Iran. Efter lång väntan fick hon veta att rättegången var uppskjuten.

- Jag fick vänta sedan klockan nio på morgonen. Till slut frågade jag vad som händer, de svarade att min domare inte kommer, säger Maryam Moghaddam.

Vad anger de för skäl?

- Att det är nyårslov. Jag frågade om hela fängelset var stängt. Nej, men om det är något fall som kan vänta ska det vänta under den tiden.

Du har fortfarande inte fått ditt pass?

- Nej. Jag har utreseförbud. Det tråkiga är att jag inte får något svar. Det är som att de bara låter mig vänta, det är också lite straffet.

Ni fick stor uppmärksamhet för filmen i Berlin, hur tänkte du när du reste tillbaka till Iran?

- Jag undvek och göra intervju med iranska oppositionskanaler och jag hade till och med hatt och mössa på mig för att det kan ses som ett brott.

Hur ser din vardag ut?

- Jag försöker hålla mig lugn. Först var jag mycket stressad och orolig. Men nu sitter jag hemma och skriver ett manus.

Är det baserat på den här händelsen?

- Inte direkt, men lite påverkat såklart, säger MaMaryam Moghaddam.

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".