Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lotta Lotass: "Mars"

Publicerat fredag 15 mars 2013 kl 07.47
Författaren Lotta Lotass. Foto: Dick Claésson/Albert Bonniers förlag

Författaren och akademiledamoten Lotta Lotass är ständigt lika produktiv, i höstas kom hennes "Konungarnas tillbedjan" och nu kommer andra delen i en triptyk, som började med "Sparta" - en liten vit volym som gavs ut i ungefär 300 ex, "min förmodade läsekrets" som Lotass själv lär ha sagt. Maria Edström har läst del två som likt den romerske krigarguden heter "Mars".

På sista bladet i den lilla vackra volymen sitter ett fotografi, unikt för varje bokexemplar. I mitt: en svartvit bild av hav, en klippa och i bakgrunden en platåformad bergig kust. Framför klippan något som ser ut som en angöringsplats, en enkel cementbrygga, liksom övergiven.

I ”Sparta” den första delen av Lotass triptyk befann vi oss i antikens krigarstat och i ”Mars” finns krigets romerske gud med i titelns dubbelexponering; en grupp soldater, en legion på marsch på ja, ett slags planeten Mars. I en gåtfull värld av klippor, rödbrun sand, stora fält och berg, där stark hetta avlöser lika stark kyla, anas spår av ett forntida hav, kanaler, monument, stenstäder. Lotass låter den gamla myten om ansikten och spår av liv och kulturer i stenar och berg på Mars beblandas med en annan värld som skevar och kränger. ”Instrumentarbetet drabbas oavlåtligt av grava störningar vilkas grund är höljd i dunkel” - något skapat finns där, en artefakt, ett system, en styrande kraft: ”Spelets regler står oföränderliga, huggna i stenen.”

Det finns ett jag och B., C., D. och E, vilka en efter en faller ifrån, som D: ”Stundvis tonar han bort, som försänkt i ordlös, stelnad vanmakt och ger inga svar på anrop eller på lystringssignaler”. I ”Mars” finns Lotass kärleksfulla fascination inför naturen, det sinnliga, det utmanande som får människan att sträcka sig utöver sig själv och tom offra sitt liv. En förmåga som kan perverteras när den lyder under ett system, ett regelverk, ett spel som skapar soldater, erövrare, exploatörer, så kan man tolka Lotass inte helt lätt dechiffrerande credo. Minns gamle W, i ”Sparta” som ville rasera gamla världar och bygga nya. I ”Mars ” står de där, hans krigare och exekutörer: ”Våra visir täcks av kristallernas glittrande, vita hinna. Och vi vandrar stundvis genom sjok av tung, finkornig dimma i vilken våra skepnader dröjer kvar som skuggporträtt.”

Maria Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".