Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Festival kan få betala för polis i alla fall

En av Sveriges största stadsfestivaler - Kulturkalaset i Göteborg - kan trots allt komma att få betala för polisbevakningen 2010. Högsta förvaltningsdomstolen, som har prövat kammarrättens dom, anser till skillnad från kammarrätten att festivalen 2010 arrangerades i vinstsyfte och skickar tillbaka domen till kammarrätten för en ny prövning.

Enligt den prövade domen skulle bolaget bakom festivalen inte behöva betala för polisbevakningen 2010, eftersom kammarätten ansåg att festivalen inte hade arrangerats i vinstsyfte.

Vinstsyfte är en grundläggande förutsättning enligt lagen för att en festival ska behöva betala för en insats från polisen.

Högsta förvaltningsdomstolen har gått tillbaka ända till de politiska resonemang som föregick lagen och drar slutsatsen att termen vinstsyfte har en vid innebörd: att det räcker med att ett arrangemang ger ett ekonomiskt utbyte för att det ska anses ha ett vinstsyfte, och det behöver inte ens vara arrangören själv som tjänar på det. I fallet med Kulturkalaset 2010 handlar det mer konkret enligt Högsta förvaltningsdomstolen om att syftet med festivalen var "att skapa ett mervärde " för Göteborg och Västra Götalandsregionen "i ekonomiska termer".   

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".