Utställning ger annan bild av plågad region

Fotografierna inriktar sig särskilt på kvinnor
2:49 min

Fotokollektivet Rawiya grundades 2009 av en grupp kvinnliga fotografer i Mellanöstern. Fotograferna arbetar med projekt kring mänsklig värdighet och inriktar sig särskilt på kvinnors liv. Just nu visas deras fotografier på Bildmuseet i Umeå och Kulturnytts Kerstin Berggren har sett utställningen.

I stället för de nyhetsbilder av våldsdåd och konflikter från Mellanöstern som överöser oss varje dag så stiger jag här på bildmuseet in i en annan värld, en helt annan vardag. När jag vandrar runt bland fotografierna från Libanon, Teheran, Gaza med flera platser fastnar jag direkt vid ett stort foto av Laura Boushnak. Den stora bilden, säkert 3x5 meter, föreställer ett klassrum i en skola i Jemen, landet där nästan hälften av alla flickor i lågstadieåldern inte går i skolan. Men här sitter ett 40-tal flickor i nio-årsåldern som fått chansen. Klädda i skolans gröna klänningar och vita huvudsjalar sitter de helt trollbundna och lyssnar med total koncentration.

Bilden av flickorna i klassrummet förmedlar en nästan sakral stillhet, de ser ut som små madonnor där de sitter på skolbänken. Men när jag sänker blicken ser jag något annat, skorna. Vad har flickorna på sig på fötterna? Ärvda skor från storebror förstås, alldeles för stor storlek...

Fotografkollektivet Rawiya betyder Hon som berättar en " historia" och det gör kollektivets medlemmar på Bildmuseet i Umeå.

Det handlar om kvinnliga sångare med drömmar i Teheran, och om olyckliga mödrar i Beirut som förlorat sina söner i kriget och i bostaden skapat ett altare till minne av den försvunne.

Fotografen Tanya Habjouqa skildrar det dagliga livet för kvinnor i Gaza. Hennes bild av en grupp unga flickor i en snabbgående motorbåt med fladdrande hår är oemotståndlig.

– Det är en väldigt talande bild. Flickorna som är på en årlig skolresa fick göra båtturen i fem minuter ut mot havet, och när jag såg deras lyckliga ansikten insåg jag betydelsen av det hela och hur det hjälper dem att överleva med värdighet, säger Tanya Habjouqa.

Och när jag ser fotografierna på magdansöserna i Kairo eller sångerskan i Teheran med sin underbart vackra, svarta dräkt och slöja och de bildmässigt våldsamt slagkraftiga röda boxhandskarna blir jag alldeles tagen och känner att någonstans kanske finns ett hopp.

Utställningen med fotografier av kvinnokollektivet Rawitya, "den som berättar en historia", kan ses på Bildmuseet i Umeå fram till och med den 19 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".