Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Regeringen vill halvera avgiften på åldersgräns

Det ska bli billigare att sätta åldersgränser på film. Redan nästa år kan avgiften sänkas rejält, det framgår i en promemoria från regeringen.  

Kulturnytt har tidigare berättat att den svenska Oscarsvinnaren ”Searching for Sugar Man” fick 15-årsgräns trots att den inte innehåller våld eller sex. Anledningen är att det är dyrt att lämna in en film för granskning hos Statens medieråd. Och eftersom det är  frivilligt hoppar många över vilket ger automatisk 15-årsgräns.

Men nu vill regeringen göra det billigare att sätta åldersgräns på film. I dagsläget kostar det 975 kronor per visningsställe för en långfilm, en film som ska visas på över hela landet blir därför en dyr historia. Avgiften förseslås att sänkas till 550 kronor, alltså nästan en halvering. Anledningen är, enligt regeringens promemoria, att intäkterna från avgiften har varit mycket högre än utgifterna.

Förändringen föreslås gälla från den 1 januari 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".