Pojkar och vita vanligast i böcker för de minsta

Lyssna på Jan Hansson från Svenska Barnboksinstitutet
1:37 min

Ifjol gavs 1761 barn- och ungdomsböcker ut. Drygt hälften var skrivna av svenska författare och resten var översatta.

Trots att det mest kvinnor är som skriver böcker för barn och unga i Sverige så är pojkarna oftast huvudpersoner i böckerna för de allra minsta - bilderböckerna. Detta visar Svenska Barnboksinstitutets genomgång av barn- och ungdomsböckerna som gavs ut 2012. Jan Hansson är chef för institutet.

- Den frågan har vi ställt till författarna och ett svar vi har fått är att det är roligare att skriva om pojkar, säger Jan Hansson.

Och förklaringen till att det skulle vara roligare att skriva om pojkar är historisk tror Jan Hansson och kommer ur föreställningen att det är mer äventyr kring pojkar än flickor. Han säger också att utvecklingen ändå går mot en större jämvikt mellan könen även för de minsta barnen och att det är tydligare i den inhemska litteraturen jämfört med de översatta boktitlarna.

I böcker för de äldre barnen tar flickorna mer plats och dominerar istället utbudet. Även när det gäller vilka perspektiv som skildras går förändringar långsamt. Barnböckerna återger en vit västerländsk världsbild:

- Dels är det svårt för författare från andra kulturer som bor i Sverige och skriver på svenska att komma in i förlagen sen tror jag det finns en ovilja från kunderna mot litteratur från andra delar av världen, säger Jan Hansson.

Jan Hansson vill inte tala om någon uttalad rasism mot författare från andra kulturer utan pekar istället på en tröghet hos kundkretsen och förlagen. Det är ofta äldre som köper böcker till sina barnbarn och de köper det de känner igen.

Svenska Barnboksinstitutet genomlyser utgivningen av barn- och ungdomsböcker varje år. För 2012 har man sett att ungdomsböckerna blir allt mer gränsöverskridande och blandar genreformer. Man närmar sig också vuxenboken genom att vara mer komplex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".