Foto. Scanpix.

SF Bio säljs till riskkapitalbolag

Försäljningen av biografkedjan SF Bio är i hamn. Det blir riskkapitalbolaget Ratos som köper majoriteten av aktierna i SF Bio av Bonniers.

Samtidigt slås SF Bio ihop med Finnkino, som har biografer i Finland och Baltikum, för bilda Nordens största biografkoncern. Bonnier kommer forsatt att äga 40 procent och Ratos 60 procent i koncernen.

SF:s nuvarande vd Jan Bernardsson kommer att vara vd även i den nya koncernen som är värderad till tre miljarder kronor. Han ser inga risker med att ha en riskkapitalist som huvudägare.

- Jag ser möjligheten att kombinera både Bonniers långsiktighet och en långsiktig riskkapitalist i Ratos som är en drömkombination, säger Jan Bernardsson.

Hur påverkar det filmutbudet?

- Jag ser en möjlighet att vi kan säkra ett långsiktigt bra filmutbud för med en stabil bas i botten har vi också möjlighet att ta större risker, säger han.

SF och Finnkino är de största aktörerna på respektive marknad. SF har 43 biografer och 282 salonger och Finnkino ahr 24 biografer med 158 biosalonger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".