Aino Ihanainen i Knitting Peace. Foto: Mats Bäcker

Cirkus Cirkör: Knitting Peace på Dansens hus

Premiär för Knitting Peace på Dansens hus i Stockholm
2:27 min

Livet hänger på en skör tråd, bokstavligen, i Cirkus Cirkörs nya föreställning Knitting Peace som just nu turnerar runt om i Sverige. Den är regisserad av Tilde Björfors och utgår från en av cirkusens centrala verktyg - repet, som här blir till mycket mer än ett redskap.

De är kanske fem övergivna barn. På flykt, eller föräldralösa. Men de har en sak med sig - trådar.

Vita trådar som kan hålla fast en människa, eller hålla ihop henne. Men lika lätt kan en tråd ge vika och i Knitting Peace är det precis så världen är. Oförutsebar. En vuxen, allvarlig lekplats.

Det finns så många bilder i den här föreställningen, det är som en levande pulserande bilderbok.

Här finns Fröken Garnnystan som plötsligt får fötter och blir vän med barnet som leker med det.

Ett annat nystan liknar ett sådant där jordklot där barn från hela världen håller varandra i handen - det är bara det att barnen rullar av i takt med att klotet snurrar.

Här finns en tre meter lång kjol av fisknät som kanske fångar in drömmar. Och ovanför alltihop svävar en gumma i månen som stickar fram natten. Scenografin är magisk.

I bland verkar det vara bokstavliga metaforer som scenerna baserar sig på - när någon hänger på en skör tråd eller faller genom nätet. Men artisternas skicklighet gör att man aldrig kan veta hur det ska gå.

Det är långt ifrån något uppvisning av trick istället knyter artisterna ihop scenerna så att föreställningen handlar om fem olika människor som då och då hittar varandra att dela världen med.

Knitting Peace är samtidigt en berättelse om att hålla ihop och hitta vägar - som att vara ensamma tillsammans, med ett rep emellan sig.

Ensemblen närmast dansar fram historien, elegant och känslomässigt närvarande, och lämnar kvar en känsla av förundran inför hur mycket man kan berätta av något till synes så enkelt som en bit snöre.

Musik från Knitting Peace av Samuel Andersson och Olof Göthlin. Föreställningen kommer turnera i Sverige fram till februari 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".