Mårten Arndtzén funderar över Migrationsminister Tobias Billströms ordval. Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Billströms ordval om papperslösa väcker debatt

Billströms ordval om papperslösa väcker debatt
1:44 min

Att förändringar i språkbruket kan bistå i avskaffandet av somliga människors människovärde, det visade Victor Klemperer redan 1947, med sin filologiska dagbok över de språkliga förskjutningarna i tredje riket. Kulturnytts Mårten Arndtzén funderar kring Tobias Billströms ordval.

Såna förskjutningar brukar vara smygande och gradvisa. Men kanske föregås dom ibland av en sorts förtrupper av mer iögonfallande språkhändelser, som bereder vägen för dom stora, mer varaktiga förändringarna, genom att till en början chocka oss en aning. Men på sikt göra oss avtrubbade och mottagliga.

Och kanske är det något sådant som händer, när migrationsminister Tobias Billström i dagens DN resonerar kring de personer som hjälper papperslösa flyktingar att hålla sig undan rättvisan. Risken att människor som saknar laglig rätt att uppehålla sig i landet hamnar i klorna på kriminella ska förstås tas på allvar.

Men när migrationsministern så bestämt lägger tonvikten på hår- och ögonfärg, och låter graden av blondhet vara utslagsgivande för vilka motiv man kan antas ha för sitt flyktingengagemang - då hade man kunnat tänka att det bara är en oerhört klumpig formulering.

Men när det sker så snart efter att samme minister definierade människor på flykt som "volymer", i ett kritiserat uttalande. Och samtidigt som regeringens högsta företrädare, senast statsministern själv i gårdagens Agenda, gång efter annan demonstrerar en märklig ovilja att tydligt ta avstånd från vad man i USA skulle kalla "rasprofilering", i Polisens arbete med att hitta papperslösa.

Då måste vi åtminstone ställa oss frågan: vad händer, med språket, nu?

Tobias Billström säger i ett uttalande till TT: "Jag kan säga att formulera sig på det sättet som jag gjorde, det leder fel och det är jag ledsen för och därför vill jag också gärna be om förlåtelse till alla de som tagit illa vid sig".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".