Andrea Svanbäck om Ratos köp av SF Bio

Lyssna
1:23 min

Som Kulturnytt rapporterat tidigare blev det i dag klart att det finska riskkapitalbolaget Ratos köper Köper SF Bio. Genom att slå ihop bolaget med finska Finnkino, som Ratos köpte för två år sedan, bildar man Nordens största biografkoncern med en monopolliknande position på marknaden.

– Risken är att filmutbudet blir ännu smalare, säger Andrea Svanbäck, kulturjournalist på Hufvudstadsbladet och chefredaktör på den finlandssvenska tidskriften Filmjournalen.

Men hon tror inte på några dramatiska förändringar på bioreportoaren i det närmaste.

– När jag intervjuade Ratos efter deras köp av Finnkino 2011 sa de att de inte var intresserade av att blanda sig i verksamheten på det sättet. Och de har de heller inte gjort. Men Finnkino hade redan innan Ratos köpte dem en monopolliknande situation i de finska storstäderna och smalare filmer har fått stå tillbaka för stora publikdragare.

Hur ser mardrömsscenariot ut med den här nya nordiska biojätten?

– Att repertoaren smalnar parallellt med att de småbiografer som finns kvar får det annu svårare.

Finns det något positivt med en så här stor aktör på marknaden?

– Det skulle vara att folk, i och med att man diskuterar situationen, får upp ögonen för de små biografägarna och deras tuffa villkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".