Svensk satir debatterades på Publicistklubben

Elisabeth Olsson Wallin och Camilla Henemark debatterade
2:02 min

Igår debatterades en av de senaste månadernas största kulturbråk i Göteborg på Publicistklubbens årsmöte på Jazzklubben Nefertiti. Det handlar om Elisabeth Ohlson Wallins kungabild där artisten Camilla Henemark ligger naken på ett bord, omgiven av kungen och hans vänner.

Bilden anmäldes av kungahuset till pressens opinionsnämnd. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin var själv en av de som debatterade igår.

Det var inte förrän Elisabeth Ohlson Wallin beskrev hur hennes privatekonomi hade påverkats av bilden som publicerades i tidskriften Tiden i höstas, som debatten nådde till någon slags kärna.

- Det är mycket enklare att latja med Jesus. Men om man gör det med kungen och drottningen då får man sitt straff. Men jag hade kalkylerat med det. Jag hade kalkylerat med konkurs i värsta fall. Jag pratade med min familj. Jag visste vad det innebar.
Satt du innan och räknade?
- Ja, men självklart. Det här är enorma krafter.

Mötet med Camilla Henemark, som tidigare gått ut och kritiserat Ohlson Wallins fotomontage var odramatisk - tvärtom försvarade Henemark Ohlson Wallins rätt att utöva sin konst - även om Henemark på ett personligt plan ogillade att hon aldrig tillfrågades innan bilden publicerades.

- Okej, jag är objektifierad och satt i ett annat sammanhang än jag godkänt, men man måste också lägga till att Elisabeth faktiskt äger rätten till bilderna själv, sa Camilla Henemark.

Den utlovade debatten blev till slut istället en provkarta över den svenska satiren.

Aaron Israelsson, vars tidning Faktum flera gånger publicerat kontroversiella satirbilder hävdade att satiren skulle vara hård och inte be om ursäkt för sig, medan Claes Eriksson ur humorgruppen Galenskaparna tvärtom menade att den goda satiren måste visa på ett alternativ till det den kritiserar. Här lyfte Claes Eriksson fram Hasse och Tage som goda exempel.

Men varken Eriksson eller någon annan i panelen ville se en hårdare lagstiftning för att stävja grova satirbilder. Något som Elisabeth Olsson Wallin uppskattade.

- Ja, det är skönt. Däremot kanske vi borde ha frågat oss vad det betyder att kungahuset ändå anmäler bilder till pressombudsmannen och vad det betyder i framtiden, säger Elisabeth Olsson Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".