Eloise Laurence och Tim Roth i "Broken".

"Broken" av Rufus Norris

Lyssna
2:34 min

Svensk biopremiär är det i dag för brittiska filmen "Broken". Det är regissören Rufus Norris första långfilm och i rollerna i detta drama om tre grannfamiljer syns bland annat Tim Roth och Cillian Murphy. Men den som imponerar mest är den unga skådespelaren Eloise Laurence som spelar huvudperson Skunk. Hannes Fossbo recenserar.

Skunk är 11 år och kommer hem till villaområdet i Londonförorten. "Tjena", säger hon till 20 åriga grannkillen Rick som står och tvättar mammas och pappas bil. Han är lite långsam, Rick men man ser genast att de länge varit nära vänner. "Hej Mr. Oswald", säger sen Skunk till ännu en granne, en stor stark karl som gör entré genom att slita av sig skjortan och ursinnigt slå ner och brutalt misshandla den spenslige Rick. Blodet blandar sig med löddret på den blanka bilen. Skunk blir chockad.

Jaha, tänker jag medan magen knyter ihop sig, dags att titta ned i den socialrealistiska avgrunden igen. På misshandel, sexuella övergrepp och, just det, mobbning också, Skunk ska ju börja högstadiet och hennes bror berättar om penalismen hon har att vänta.

Men... riktigt så blir det inte. För även om alla nämnda delar finns med i regissör Rufus Norris film, om tre grannfamiljers olyckliga relationer, både inbördes och med varandra, så är det inte kolsvart. Filmen är mer intresserad av sig själv och sin historia än att vara en samhällets förskräckliga spegelbild. Då kan en arg man vara så arg att det får komisk effekt. Hans elaka små gangsterdöttrar är också så extrema, att man lockas till skratt av deras gödslande med falska våldtäktsanklagelser.

Men att man får fnittra nervöst gör inte "Broken" till någon solkskenshistoria. Som titeln antyder är alla mer eller mindre nedbrutna. Skunk av våldet hon bevittnat. Rick av misshandeln, Mr. Oswald av sorgen efter en död fru. Skunks pappa, som spelas av Tim Roth, gestaltar sin nedbrutenhet efter en skilsmässa på ett lågmält sätt. I motsats till familjens 35-åriga barnflicka, som är mer utlevande i sin nedbrutenhet, över att hon är en 35-årig barnflicka. Alla törstar de efter kärlek. Och den både kommer, går och uteblir.

Eloise Laurence är fenomenal som huvudpersonen Skunk. Hon lotsar genom filmen och visar hur fantastiskt det är att fortfarande vara barn, och hur hemskt det är att snart vara vuxen. Och tvärtom.

"Broken" är en dragkamp mellan hopp och förtvivlan. Jag ska inte säga vem som vinner, men den social-o-realistiska "Broken" lämnar ingen oberörd.

"Broken" av Rufus Norris. Efter en Roman av Daniel Clay, manus av Mark O'Rowe.Med Eloise Laurence, Tim Roth, Cillian Murphy m fl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".