Giron sámi teáhter sätter upp "Annorlunda". Foto: Anna Öman

Annorlunda blir häftigt i ny pjäs

"Det är häftigt, det är bra!"
2:16 min

Att vara annorlunda är något som många blir retade eller mobbade för. Nu vill Giron Sami Teahter uppmärksamma annorlunda som något positivt . Föreställningen "Annorlunda" premiärvisas ikväll i Kiruna.

Skådespelaren Anna Åsdell spelar flera karaktärer.

– Det är helt annorlunda jämfört med när man är flera på scen, då har man ju backup, nu får det bära eller brista, säger Anna Åsdell, som spelar flera karaktörer i pjäsen.

Att vara annorlunda i dina egna ögon eller i andras, på utsidan eller på insidan. Det är där historien börjar om de Annorlunda av Giron Sami Teahter:

– Ibland känns det som att en del utifrån tror att vi är precis likadana, fast vi är ju olika, vi är männskor och tycker och tänker olika saker. Man är ju som folk är mest, säger Anna Åsdell.

Föreställningen bygger på olika karaktärer i samiska samhället, där man bland annat får möta den långa sameflickan Stina som presenterades som en jätte på 1800-talet och fick åka runt på freakshows runt i Europa och visa sina 2,10 långa kropp, något som då ansågs vara unikt. Eller att vara renskötare idag och känna sig feminin, det kan på ett objektivt sätt ses annorlunda menar Lena Engqvist Forslund teaterchef och en av manusförfattarna.

Med föreställningen vill hon öppna ögonen för olikheter:

– Oftast blir folk lite utsatta och mobbade på olika vis när man är just uppfattas som annorlunda. Vi vill vända på det här och säga titta här vad olika vi är, vad häftigt, vad bra, säger Lena Engqvist Forslund.

Merethe Kuhmunen
merethe@kuhmunen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".