Höjde förseningsavgifterna med 400 procent

Ett sätt att få in pengar för ett bibliotek är att höja förseningsavgifterna. Vid årskiftet höjde Solna bibliotek avgifterna med 400 procent. Från 5 kronor till 20 kronor.

- Det är ett av få sätt som man kan få in pengar till ett bibliotek, säger Roger Markdalen, förvaltningschef Kultur och fritidsförvaltningen i Solna.

Roger Markdalen menar att flera bibliotek har legat har högre än Solna och att biblioteket har haft samma avgift i många år. Och höjningen förväntas ge mellan 100-150.000 kronor i extra inkomster om året till Solna bibliotek.

Men även om bibliotekarierna i Solna är skeptiska till höjningarna och menar att det "slår mot pensionärer och studenter", säger Roger Markdalen att det är en viktig inkomst.

- Det är mycket pengar i sammanhanget. Bibliotekarierna ser nog gärna att man ska undvika alla avgifter i och med bibliotekslagens avgiftsfrihet. Men vissa avgifter kan vi ta ut för att det är ändå relativt stora värden om böcker försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".