Filmdrama om vitryskt förtryck

2:39 min

En unik film om det godtyckliga förtrycket i Vitryssland visas i Stockholm ikväll. Unik för att den dramatiserar förtrycket på ett sätt som exempelvis en dokumentär inte kan göra.

Filmens titel bär den vitryska oppositionens slagord. Den heter "Viva Belarus!" och handlar om den unga rockmusikern Mirons politiska uppvaknande. Han vill vara neutral politiskt men då regimkritiska protester blossar upp på en av hans konserter anklagas han av regimen för att ha underblåst politisk oro och döms till en hård militärtjänstgöring, och det får honom att börja tänka.

Vitryssland kontrolleras helt av presidenten Alexandr Lukasjenko. Då han återigen utropades som president för drygt ett par år sedan inleddes en era som filmens polska regissör Krzysztof Lukaszewicz och vitryska manusförfattare Franak Viačorka betraktar som en återfödelse av Sovjetunionen. Det är ännu hårdare nu än förr.

- De kan sätta folk i fängelse för vad som helst, säger den kända vitryska rockmusikern Ljavon Volski som skrivit filmens musik. Människor är rädda och tar inga initiativ, inte ens för att få bättre arbetsförhållanden, berättar han.

Volski är vid sidan av en rad andra kända vitryska kulturpersonligheter just nu i Stockholm för att berätta om sitt hemland. Han bor i huvudstaden Minsk och lever bland annat på upphovsrättsintäkter från utlandet, för hemma tjänar han ingenting. Han är nämligen en av landets alla svartlistade musiker. Det betyder att hans musik inte får spelas i de statliga radio- och tv-kanalerna, och att de inte kan få spelningar.

Volski talar om en rätt som regimen praktiserar per telefon:

- Det vore både rätt och riktigt om de kunde ringa eller skriva och berätta att man var svartlistad. Nu ringer den som sitter högst upp till den som sitter längst ner, till exempel en klubbägare, och säger att 'det där bandet ska inte uppträda på din scen'. Det är på det olagliga sättet vi får reda på att vi är svartlistade, säger Volski, men ju mer regimen pressar dem desto mer sprids deras låtar på nätet, tillägger han.

Volski har till skillnad från huvudpersonen i "Viva Belarus!" varit regimkritiker hela tiden och berättar att han har blivit mer rättfram efter presidentvalet 2010. Han avslöjar också att han jobbar på ett album som tar upp sociala frågor på ett mycket offensivt sätt, och som vanligt kan varken han eller någon annan vitryss veta hur regimen kommer att reagera.

- Det blir mitt test, säger han och fnissar.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Belarus är det internationella ordet för Vitryssland, kan vi tillägga.