Brittisk kompromiss kan påverka Sverige

Åke Petterson kommenterar
2:15 min

Den brittiska politiska kompromissen om nya etiska regler för dagstidningarna i Storbritannien kritiseras redan hårt av tidningskoncernerna, men även av aktade yttrandefrihetsorganisationer. Och möjligen kan reglerna ge dem i Sverige som vill ha hårdare tag mot medierna råg i ryggen.  

Nej, ingen ny medielag i Storbritannien. Däremot ett nytt självreglerande etiskt system. Och redan idag hotar de stora brittiska tidningskoncernerna att bojkotta den nya myndigheten om reglerna införs. Regler som säger att fällda utgivare kan bli tvingade att betala skadestånd på upp till 1 miljon pund. De blir också skyldiga att publicera tydliga ursäkter på förstasidan till dem som drabbas av kränkande publiceringar. Och de tidningar som inte går med frivilligt i det nya medieetiska systemet, ska tvingas in genom kraftigt höjda böter om de fälls i domstol.

Både rikstidningarna och lokaltidningarnas organisation, med över 1000 lokaltidningar, anser nu att överenskommelsen begränsar yttrande- och tryckfriheten i Storbritannien. De fruktar en flod av mindre ersättningskrav för minsta småfel. Och kritiserar att medierna inte fick vara med i diskussionerna.

Men även aktade yttrandefrihetsorganisationer som Index of Censorship är starkt kritiska.

Politikerna har tagit makten över medierna, utvecklingen påminner om den i Ungern, säger en företrädare för Index of Censorship.

Samtidigt får de brittiska tidningarna skylla sig själva som sysslat med telefonavlyssning och andra smutsiga metoder. Så fungerar det trots allt inte i Sverige. Jämfört med de flesta andra länder är medierna här ganska återhållsamma.

Ändå införs med jämna mellanrum förordningar som naggar vår berömda svenska öppenhet i kanten.

Vårt självreglerande system är dessutom i gungning. Detta eftersom flera av Bonnierkoncernens stora tidningar inte vill betala för PO-systemet.

Det kan naturligtvis göra att hugade politiker och jurister blandar sig i leken. Kanske efter idéer från Storbritannien.

Medierna har länge diskuterat att införa en gemensam Medienämnd istället för allmänhetens pressombudsman för tidningar och granskningsnämnden för etermedier. Någon lösning verkar inte i sikte.

Tills vidare vore det väl klokt om alla tidningar börjar betala igen för det pressetiska system som gäller - alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".