Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

Usel arbetsmiljö på Malmö symfoniorkester

Usel arbetsmiljö på Malmö synfoniorkester
3:37 min

Företagshälsovården slår larm i en rapport om den dåliga arbetsmiljön på Malmö symfoniorkester. Stress, sömnlöshet och till och med fysiska besvär hos en stor del av personalen är resultatet av en hälsoundersökning som artist- och musikerhälsan gjort. Och i rapporten pekas yttersta ledningen ut som en del av problemen

Resultatet visar att 88% av den administrativa personelen och 57 procent av musikerna hade långvariga smärtor mest i nacke och axlar. Hos administrationen hade 40 procent ofta problem med bl a sömnsvårigheter och stress. Och värst var det för dem som jobbade närmast yttersta ledningen, kontraorder från tidigare beslut eller redan förhalade beslut var något av det som orsakde problemen. Det nämns hjärtklapping, yrsel, förhöjt blodtryck och andra problem i skrivelsen. Delar av de insamlade uppgifterna är gamla - nästan ett år, men en uppföljning understryker att inget hänt.

Det här är bara ytterligare en i raden av rapporter som pekat på dålig arbetsmiljö på malmö symfoniorkester. Så sent som i somras kulminerade allt i att de tre facken på MSO skrev en misstroendeförklaring mot vd Dragan Buvac.

Då fick han fullt stöd av styrelsen Och det har han nu också, men åtgärder måste till menar ordförande Birgit Hansson.

VD Dragan Buvac har erbjudits kommentera rapporten, men säger att han vill vänta tills efter ett möte om arbetsmiljön som ska hållas senare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".