23-åriga rapparen Rajah Dana skrev en välkomstlåt till USA:s president Barack Obama och har fått mycket kritik från sina landsmän. Foto: Lasse Edfast

Rajeh Danas välkomstlåt till Obama väcker ilska

"Lösningen är inte att stänga dörren för Obama"
3:05 min

I dag kom Barack Obama till Israel för första gången sedan han blev USA:s president, och på torsdagen besöker han för första gången Västbanken. Palestinierna själva är splittrade till besöket - många vill inte att han ska komma alls - och när en 23-årig palestinsk rappare dristade sig till en välkomsthälsning ifrågasatte även hans vänner vad han höll på med. Kulturnytt har träffat mannen som fått många på Västbanken att se rött.

"Kära president… Salam Álaekom, vi välkomnar dig med en olivkvist, vi sänder dig hälsningar fulla av hopp och frihet." Rajeh Danas raplåt till president Barack Obama har fått stor uppmärksamhet, men långt ifrån alla är positiva. På gatorna här i Ramallah är affisherna med Obamas ansikte på överkryssade, och för många är Obama synonym med ärkefienden Israel - ett sådant här välkomnande är så främmande att somliga tror att Rajeh Dana gjort den på uppdrag av amerikanarna själva.

– Det här är ett personligt brev till Obama, säger Rajeh Dana, och det är han som tagit initiativet att skriva låten även om amerikanska konsulatet sen hjälpt till att filma den för att sprida en positiv bild inför presidentbesöket .

För trots att några av hans egna vänner och släktingar råkat ut för ockupationsmaktens förtryck så vill han ändå inte stänga dörren för en amerikansk president som har makten att åstadkomma en förändring.

– Lösningen är inte att stänga dörren för Obama, säger Rajeh Dana, medan många andra - som Mohammed Albouz, en palestinsk bonde citerad i tidningen Haaretz - inte tror en sekund på att Obama är där för dem, utan att han kommer att göra lika lite som sina föregångare.'

Men det vore onekligen en fjäder i hatten för Obama att lyckas med det som så många andra misslyckats med - att få till en fred mellan Israel och Palestina. Och Obama har bättre förutsättningar, hoppas Rajeh Dana, som inte tror att han hade gjort en sång om George Bush eller någon annan kommit.

Rajeh Dana tänker att en svart Barack Obama ska se likheterna mellan hur svarta lidit och hur palestinierna gör det. Hur mycket presidentbesöket kommer att hjälpa dem är dock oklart då Obama gått från att kräva ett byggstopp för bosättningar till att endast vilja förmedla kontakt mellan olika ledare i Mellanöstern, men för Rajeh Dana är det ändå värt ett försök.

Lasse Edfast

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".