Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt sämre arbetsklimat på Riksteatern

Publicerat måndag 25 mars 2013 kl 07.46
Riksteaterns medarbetarundersökning 2012
(1:53 min)

Medarbetarna på Riksteatern mår bara sämre och sämre. I fjol kunde ju Kulturnytt rapportera att personalen mådde mycket dåligt och att förtroendet för ledningen var lågt. Nu visar en ny medarbetarundersökningen att situationen inte vänt utan snarare förvärrats och att konflikter och mobbning ökat. Jenny Larsson är fackligt förtroendevald för Teaterförbundet på Riksteatern.

- Det har fortsatt som tidigare med stor oro, många förändringar och inga förbättringar av det som inte fungerat tidigare, säger Jenny Larsson.

Det senaste året har Riksteatern omorganiserat och personal sagts upp. Medarbetarundersökningen för 2012 visar så att arbetsklimatet blivit allt sämre. Bland annat tycker medarbetarna att möjligheten att påverka sitt arbete minskat. Förekomsten av konflikter har också ökat liksom mobbning.

- Det är ganska tungt att vara på en arbetsplats där man ofta möter kollegor som gråter över sin situation på jobbet. Det måste man göra något åt men vi ser inte att det blir bättre, säger Jenny Larsson.

Däremot tycker medarbetarna att relationen till den närmsta chefen blivit bättre och bland det som förbättrats nämns informationen. Förväntningarna och kraven från chefernas sida är också tydligare och återkopplingen regelbunden. Samma positiva trend gäller inte för Riksteaterns högsta ledning. Endast var femte medarbetare är nöjd med hur Riksteatern leds. Åtgärder genomförs inte tillräckligt snabbt tycker medarbetarna och informationen är otillräcklig. Endast femton procent svarar positivt på frågan om de skulle rekommendera Riksteatern som arbetsplats. Under senaste året har också ett antal högre chefer valt att sluta:

- När många chefer slutar blir man oroad för generellt sätt kan man tänka att de vet mer om vad som är på gång i Riksteatern än vad vi medarbetare vet. Det känns ganska hopplöst när många kollegor som man har haft länge slutar och chefer som man har haft förtroende för väljer att gå vidare till andra jobb, säger Jenny Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".