Ngugi wa Thing'o besöker Kulturhuset. Bilden är beskuren. Foto: Kulturhuset.se

Ngugi wa Thiong'o besöker Sverige

Ngugi wa Thing'o besöker Sverige
2:44 min

Kenya väntar fortfarande på ett valresultat i presidentvalet den 4 mars. Valresultatet har överklagats till Högsta domstolen, samtidigt som den förmodade valsegraren Uhuru Kenyatta försöker få Internationella brottmålsdomstolen i Haag att släppa anklagelserna mot honom. Men det är en historiens ironi att samme Kenyatta utnämndes som arvtagare till presidentmakten redan av en av landets tidigare presidenter. Det säger den Sverigeaktuella kenyanske författaren Ngugi wa Thiong'o, som är en skarp kritiker till den politiska makten i hemlandet.

– Allra gladast i Kenya idag bör vara landets förre diktator Daniel arap Moi, det var han som monterade ner det politiska systemet, säger författaren Ngugi wa Thiongo. 

Redan 2002 utnämnde president Daniel arap Moi,  Uhuru Kenyatta, till sin arvtagare. Och det är han som i årets val ser ut att ha fått flest röster tillsammans med Mois tidiagre ungdomsledare William Ruto.

En historiens ironi, en diktators sista skratt.

Det var under arap Mois hårda styre som Ngugi wa Thiong'o fängslades och tvingades i exil på grund av de romaner och pjäser han skrev. Där han  uppmanade vanligt folk att ta aktiv del i konsten och politiken.

Men tros exilen så har han fortsatt att häckla makten i bland annat den politiska satiren "Wizard of the crow" som kom ut på engelska 2006, lagom till förra valet. Ngugi ansågs profetisk i sin beskrivning av politikers makthunger och girighet. I romanen låter politikerna förstora sina ögon och öron för att bättre kunna slå ner mot oliktänkande.

– Faran med att utse starka personligheter till ledare är risken att de får alltför stor makt, som maffiabossar, säger Ngugi wa Thiong'o. 

Ngugi wa Thiong'o drömmer om den dag då Kenya istället skapar institutioner som kan hjälpa till att bygga upp politiska idéer att samlas kring. För idéburna politiska partier saknas fortfarande i Kenya.

– Kampen fortsätter, säger Ngugi wa Thiongo.

Ikväll (21 mars) framträder på Internationell författarscen (tillsammans med författarkollegan Binya-vanga Wain-aina) på Kulturhuset i Stockholm och på fredag på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala. Till Malmö stadsbibliotek kommer han på måndag.

Ett längre inslag med Ngugi wa Thing'o hör ni i Lundströms bokradio på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".