"The Night Watch" på Lilith performance studio i Malmö. Foto: David Richter

Performance undersöker sanningen

Performance undersöker sanningen
2:56 min

Är det vi ser sant eller finns det en annan sanning? På performance-scenen Lilith Performance studio i Malmö handlar Myriam Laplantes nya verk "the Night watch" om detta. Besökarna leds in i värld som hon själv beskriver som en pykologisk trip i hennes hjärna.

Till ett konstant ljud av ett bultande hjärta kommer besökarna in i en nattvakts kontrollrum. Efter ett tag börjar bilder framträda på hans övervakningsskärm. Ett ljusboll svävar och man ser personer som försöker fånga den.

En hemlig dörr öppnas och besökarna leds in i det som övervakas, en parallell värld fylld av marsianer klädda i vita dräkter med glashjälmar. Här och var dyker också superhjälte i tajts upp.

Idén till verket fick hon när hon följde den filtrerade rapporteringen från kriget i Irak, säger hon.

Vi baserade vår uppfattning på de inbäddade journalisternas rapportering.

I performancen visar det sig naturligtvis att det man såg på nattvaktens övervakningsskärm inte riktigt stämmer med verkligheten. Och Myriam Laplante menar att vi numera blandar ihop det vi hört från någon annan och det vi själva sett. Och vad är då sant eller falskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".