Uppåt för biografer som övergett de gamla projektorerna. Foto: Luis Hidalgo / AP

Uppåt för digitala biografer

Digitaliseringen gynnar biograferna
2:38 min

En teknisk revolution - så har den pågående digitaliseringen av svenska biografer beskrivits. I dagsläget är 82 procent av Sveriges biografer digitaliserade och igår presenterade Svenska filminstitutet en delrapport av en pågående enkätundersökning med föreståndare för de digitala biograferna. Svaret är tydligt: Digitaliseringen har gynnat de svenska biograferna.

Allt sammantaget var det en positiv bild som presenterades på Filmhuset i Stockholm. 86 procent av de digitaliserade biograferna hade fått fler besökare, och nästan lika många har fått nöjdare besökare. 81 procent av biografföreståndarna uppger att de haft lättare att få tillgång till ny film.

- Jag tycker siffrorna var förväntade. Det jag har hört från biograferna som ligger utanför de större städerna är att alla vittnar om en uppgång. De kör mer film, de får mer film, de får mer aktuell film, de får mer publik och de får en nöjdare publik. Publiken, speciellt på de små biograferna som tidigare har fått kopior som har gått på någon filmstad i evigheter och är repiga och eländiga, får idag en knivskarp bild. De märker skillnaden. Det har varit väldigt uppåt, säger Ramon Reismuller på Svenska filminstitutet.

Det är framförallt de små biograferna som har dragit nytta av digitaliseringen, i form av tidigare premiärer och ett större filmutbud. En tydlig signal till de biografer som ännu inte har digitaliserats på grund av problem med den kommunala finansieringen.

- Det finns fortfarande ett arv där man betraktar biografen som något skit som katten har släpat in. Det där kan leva kvar. Men kommuner där man förstår att en levande biograf på orten är viktigt för folks trivsel och en del av ett bra kulturliv, de ställer upp. Men jag tror och känner när jag pratar runt med biografer och kommuner som ännu inte är digitala, att det är på gång, sakta men säkert, säger Ramon Reismuller.

Smolket i bägaren består framförallt av tekniska problem. Ungefär hälften av alla biografföreståndare säger sig ha drabbats. Men det tror Ramon Reismuller bara beror på biograferna själva.

- Jag skulle vilja påstå att en stor del av de här problemen är vad man kan kalla för handhavandeproblem. Man har inte lärt sig riktigt än. Det tar tid innan man lär sig. Men om man pratar med de stora biokedjorna så säger de att de har haft ovanligt lite problem, säger Ramon Reissmuller.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".