1 av 4
"In search of wonderland 10" (något beskuren). Foto: Ann Eringstam
2 av 4
"Statsminister" Foto: Kerstin Hamilton
3 av 4
"Kollekivet Kvarnis". Foto: Hendrik Zeitler
4 av 4
"Berättelser för en 87 år gammal dam". Foto: Helga Härenstam

Fyra fotografer med helt olika temperament

3:52 min

Ett landskap kan vara den plats där vi lever men också en plats där vi projicerar våra drömmar - det är ett av budskapen i den stora utställningen av samtida fotografi som visas i konsthallen på Bohusläns museum i Uddevalla.

Agneta von Zeipel har ställt samman "Dreamscape" i konsthallen i Uddevalla där fyra fotografer födda mellan 1975 och 1980 närmar sig både verklighet och fotografi på helt olika sätt. Ann Eringstam har gjort en serie bilder inspirerade av Alice i Underlandet där flickan i den isblå prinsessklänningen befinner sig i karga och vulkaniska landskap där det finns många hål i marken.

Och i det långsmala rummet intill finns Kerstin Hamiltons bilder från Lesjöfors och Sri Lanka - hon intresserar sig för globala kapitalflöden. I Lesjöfors sinar jobben medan i Sri Lanka investerar kineser i det som ska bli Sydasiens största hamn, båda platserna är i stor förändring.

Kerstin Hamiltons fotografier hålls i en nedtonad färgskala, medan Hendrik Zeitler fotograferat kollektiv och alternativa kulturhus där väggar och second hand-möbler sprakar av färg, och slagord och poesi samsas om utrymmet, en estetik som går förlorad när de här husen och miljöerna rivs eller försvinner.

Hendrik Zeitel som för ett par år sedan kom ut med fotoboken "A Place of One's own" är också aktuell på Akvarellmuseet just nu, där hans minimalistiska bilder från Hammarkullen i disiga färger utgör en slående kontrast mot de miljöer han visar upp här, på Bohusläns museum. Den fjärde fotografen i Dreamscape, Helga Härenstam, har även hon gjort en bok, Berättelser för en 87 år gammal dam", och hon utgår från egna dagboksanteckningar som hon sedan associerar med olika bilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista